Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

26. 10. 2009

"POLITIKA" MORA DA NAPUSTI MAKEDONSKU!

Redakcija najstarijeg dnevnog lista u Srbiji odlazi iz zgrade u Makedonskoj ulici u Beogradu zbog duga od milion evra prema Komercijalnoj banci

Beograd, 26.10.2009. (Press) - Redakcija dnevnog lista „Politika" sa svim pratećim službama moraće uskoro da napusti zgradu u Makedonskoj ulici, zbog duga od milion evra prema Komercijalnoj banci, koja je od januara 2006. godine vlasnik ovog prostora u centru Beograda! Nova adresa najstarijeg srpskog dnevnog lista biće u ulici Despota Stefana, potvrdio je za Press advokat i član Upravnog odbora „Politike a. d." Jovan Simić.

- Upravni odbor je preporučio da se u cilju smanjenja troškova i zbog nagomilanih dugovanja „Politika" preseli u poslovni prostor u ulici Despota Stefana, u zgradu pored štamparije. Ipak, ova kuća je srpski brend i zbog toga se ništa neće lomiti preko kolena niti će se ovako važne odluke donositi preko noći - kaže Jovan Simić.

37 miliona evra

On objašnjava da je Komercijalna banka postala vlasnik poslovne zgrade „Politike" u Makedonskoj u januaru 2006. godine i da je tada prenošenjem vlasništva nad tim prostorom „Politika a. d." izmirila dugovanje prema ovoj banci od 37 miliona evra.

- Komercijalna banka dala je zatim deo poslovne zgrade u najam „Politici a. d.", a prema sporazumu koji je potpisan, država je trebalo da plaća kiriju. Država je intervenisala i pomogla koliko je mogla. Međutim, nerealno je očekivati dalju finansijsku pomoć u ovako teškoj ekonomskoj situaciji. Najam za deo zgrade u Makedonskoj, koji koristi „Politika", iznosi oko 40.000 evra na mesečnom nivou, dok drugi deo od oko 60.000 evra plaća preduzeće „Politika novine i magazini" - navodi Simić.

On ističe da se zgrada u Makedonskoj već duže vreme ne održava i da zbog toga postoji bezbednosni rizik za zaposlene koji u njoj borave. Zasad se ne zna ko će Komercijalnoj banci platiti dug za najam koji već premašuje milion evra.

- Sva pitanja su otvorena i u stalnoj smo vezi sa upravom Komercijalne banke - objašnjava Simić.

Nekoliko razloga

Da će uprava i redakcija „Politike" uskoro promeniti dugogodišnju lokaciju potvrdio je i profesor Fakulteta političkih nauka i član Upravnog odbora „Politike a. d." Slobodan Marković.

- Odluka Upravnog odbora da se preporuči napuštanje poslovnog prostora u nekadašnjoj zgradi „Politike" nije doneta lako jer je ta zgrada simbolično vezana za sve ono što je dnevni list „Politika" predstavljao u srpskom i jugoslovenskom društvu. Odluka je doneta iz nekoliko razloga. Zbog rezultata poslovne politike, o čemu javnost ima podatke na sajtu Agencije za privredne registre, kao i zato što zgrada više nije vlasništvo „Politike" već Komercijalne banke i kompanija u iznajmljivanju tog prostora učestvuje sa više od milion evra godišnje - rekao je Marković.

Marković: Popravljanje salda

Kao jedan od bitnih razloga zbog kojih se Upravni odbor odlučio za napuštanje zgrade u Makedonskoj, Slobodan Marković navodi činjenicu da „Politika a. d." ima u vlasništvu više od četiri hiljade kvadrata na potezu od Makedonske do ulice Despota Stefana.
Profesor Marković ističe da će se ovim potezom bitno popraviti godišnji saldo „Politike a. d".

pošalji komentar | komentari (1)
  • Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd (31. 10. 2009, 08:28:42) pošalji odgovor

    Menjati novinare, ne i zgradu

    Samo poboljsanje kvaliteta sadrzaja moze spasti "Politiku". Citaoce ne interesuju clanci o cetnicima i partizanima, vec o aktuelnim drustvenim, ekonomskim i politickim pitanjima. Zasto o ovom slucaju saznajemo iz drugih medija, a ne iz ovog najstarijeg dnevnog lista?

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs