Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

31. 10. 2009

FILTER ZA UTAKMICE I FILMOVE NA KABLOVSKOJ

Sopstvena produkcija televizija iz regiona emitovaće se bez ograničenja što važi i za kanale sa panevropskim pravima

Gledaoci iz Srbije i ubuduće moći će preko kabla da prate programe televizija OBN, BN, HRT, RTL, TV Nova i druge, ali - redukovane. U vreme kada ove stanice iz okruženja budu emitovale film, serijski ili sportski program za koji nisu kupljena autorska prava za Srbiju, domaći ekrani biće zatamnjeni. Kanali kao što su „explorer", „national geography" „discovery", „history" i slični ostaju i ubuduće na domaćim ekranima tokom celog programa jer je reč o emiterima koji imaju takozvana panevropska prava.

Time su otklonjene nedoumice koje su se pojavile posle najave Republičke radiodifuzne agencije da priprema pravilnik koji će regulisati položaj svih stanica koje se emituju preko kablovskog sistema pa i onih koje emituju program iz okruženja. Usvajanjem pravilnika prestaće i mogućnost da gledaoci u Srbiji prate serije, filmove ili licencirane sportske prenose koje emituju TV stanice iz susedstva a za koje nisu plaćena autorska prava za Srbiju. Iako je ovo u svetu uobičajena praksa, u delu javnosti primljena je sa negodovanjem.

- Baš kao što je nedopustivo da neko prodaje gorivo na ulici po nižoj ceni od one na pumpama zato što nije platio akcize i druge dažbine, tako se ne može tolerisati ni emitovanje TV programa za Srbiju a bez plaćenih autorskih prava - objašnjava Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

Neki su shvatili da će sve stanice iz okruženja biti automatski i u celosti udaljene sa domaćih ekrana. To, kaže Karadžić, nije tačno:

- nemamo ništa protiv da se programi sopstvene proizvodnje HRT, RTL, TV Nove, Atlasa, BN ili OBN vide u Srbiji.

Sa prve strane -ako je u pitanju dokumentarni ili serijski program proizveden u Hrvatskoj a za koji niko drugi nije kupio prava za Srbiju, neće biti problema da se takvi programi nesmetano prikazuju kao i do sada - objašnjava Karadžić.

U slučajevima kada neka od stanica emituje film za koji nisu regulisana prava za Srbiju „tog trenutka kablovski distributer mora da skrembluje taj signal, pušta crno i taj film se ne može gledati u Srbiji". Za to su odgovorni kablovski operateri.

Karadžić, ilustrujući ovu problematiku, podseća da je TV B92 imala licencu za Ligu šampiona, njihovi advokati poslali su svim kablovskim operaterima dopis da obavezno skrembluju prenose utakmica HRT-a i drugih stanica iz okruženja.

I u slučaju Svetskog prvenstva u fudbalu, RTS je uputio KDS operaterima upozorenja da je ta kuća isključivi nosilac prava za prenose što je poštovano jer je RTS najavio visoke odštetne zahteve ukoliko mu autorska prava budu povređena.

Dragica Pilipović-Šefi, generalna direktorka Srpske kablovske mreže (SBB), rekla je za „Politiku" da je zaštita autorskih prava prioritet, te da utoliko razume eventualnu odluku RRA.

- I u drugim evropskim zemljama je taj problem prevaziđen, tako da smo sigurni da će se i u Srbiji pronaći adekvatno rešenje. Smatram da kvalitet kablovske ponude kod nas i drugih većih distributera u Srbiji neće biti bitno oštećen, pošto imamo dosta kvalitetnih domaćih i stranih kanala koji nude bogate sadržaje - objasnila je Dragica Pilipović-Šefi.

Potražili smo mišljenje i drugih kablovskih operatera, međutim, ovlašćeni za razgovor sa medijima u KDS-u i IKOM-u su juče bili sprečeni da odgovore na naša pitanja.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs