Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

10. 11. 2009

NE MOŽE SVE DA NOSI OZNAKU DRŽAVNA TAJNA

OEBS kritikuje zakon o tajnosti podataka

Beograd, 10.11.2009. (Blic) - Iz predloga zakona o tajnosti podataka konačno je izbrisan član koji bi poverenika za informisanje i zaštitnika građana onemogućavao u pristupu određenim informacijama. Međutim, pojedine odredbe ovih propisa i dalje su sporne, pa je zbog toga nedavno reagovala i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Kako saznajemo, OEBS je nedavno Vladi Srbije i Ministarstvu pravde dostavio listu prigovora koji se tiču zakona o tajnosti podataka. Iako se najvažniji odnose na član koji je nedavno ukinut na sednici Vlade, OEBS se na tome nije zaustavio. U dopisu koji je poslat svim nadležnim organima stoji i da je ovim zakonom preširoko definisan pojam tajne, kao i da je neophodno pojačati kontrolne mehanizme, ali i zaštititi položaj insajdera.

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže za „Blic" da je iz zakona izbrisan čitav jedan sporni član, kao i da će se bez njega on naći u Skupštini negde oko 1. decembra.

- Mislim da su ovi propisi usaglašeni sa mišljenjem Saveta Evrope, OEBS-a i Evropske komisije i tu više ništa nije sporno - kaže Homen. Zakonima o tajnosti podataka i o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji bi u „paketu" trebalo da se nađu u Skupštini Srbije, do sada nije pravno regulisan položaj insajdera ili, kako se to kod nas zove, zviždača u pištaljku. Iako je zaštitnik građana Saša Janković predložio amandman koji se na to odnosi, šanse da bude i usvojen su minimalne.

- Položaj insajdera trebalo bi da bude regulisan zakonom o slobodnom pristupu informacijama, ali ne znamo kada. O tome bi u četvrtak trebalo da bude govora na sednici Vlade - kažu u Ministarstvu kulture. Oni dodaju da su i ranije bili predloženi slični amandmani, ali da nisu prošli jer je procenjeno da prethodno treba doneti zakon o tajnosti podataka. Rodoljub Šabić, poverenik za informacije, kaže da je usvajanje amandmana zaštitnika građana neophodno i da ne bi bilo dobro da umesto njega nadležni organi ponude neko lošije rešenje.

Insajder kasni dve godine

Rodoljub Šabić podseća da Srbija već dve godine kasni za regulisanjem pravnog položaja insajdera. Kao članica Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) u okviru Saveta Evrope, bila je u obavezi da to učini do 2007. godine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs