Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

18. 11. 2009

ŠIROK PROSTOR ZA KRAĐE, UTAJE I PREVARE

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, govori za Danas o negativim efektima interneta

Beograd, 18.11.2009. (Danas) - Fenomen „krađa identiteta" odavno je poprimio globalne dimenzije i značaj. Zloupotrebom tuđih podataka skinutih s interneta, odnosno upadom u elektronske baze podataka, vrše se krađe, prevare, narušava ugled ljudi i slično. Materijalna šteta u svetu meri se desetinama milijardi evra. Kod nas se dešava da su lični podaci, koji se u svetu dobro štite, svima dostupni i bez zaštite - kaže za Danas Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

Prema njegovim rečima, internet je otvorio mnoge nove korisne mogućnosti, ali istovremeno i povećao rizike, čime je proširen prostor za nedozvoljeno korišćenje informacija, nezakonito pribavljanje usluga i robe, utaje i prevare, ugrožavanje tuđih nematerijalnih dobara, pa čak i sabotaže i terorizam.

Šabić ističe da globalna mreža otvara i „ogromne mogućnosti za ugrožavanje privatnosti građana, odnosno za nezakonit pristup i obradu podataka o pojedincima". On ističe da su za rešavanje ovog problema neophodne odgovarajuće normativne pretpostavke, odnosno donošenje novih i izmena i dopuna mnogo starih postojećih zakona kako bi se uveli odgovarajući standardi zaštite podataka.

- Radi obezbeđenja zakonima utvrđenih standarda zaštite podataka o ličnosti potrebno je i uspostaviti nezavisno nadzorno telo. Po našem zakonu, to bi trebalo da bude Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, snabdeveno i potrebnim ovlašćenjima i odgovarajućim kadrovskim i materijalnim resursima - dodaje poverenik.

Kao najvažnije, Šabić navodi da je potrebna i ozbiljna edukacija onih koji se bave obradom podataka podataka, kao i edukacija građana.

- Država bi povodom ovog pitanja mogla da reaguje osmišljenim i doslednim delovanjem u svim ovim oblastima. Ali, nažalost, nije tako. Doneli smo Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ali i on sadrži pojedina rešenja suprotna evropskim demokratskim standardima. Trebalo mi je dugo vremena da izdejstvujem da ona budu eliminisana, što će se ovih dana desiti - kaže Šabić.

Poverenik objašnjava da u prošloj godini, zbog neshvatljivog propusta Ministarstva finansija, kao i zbog istrajavanja Ministarstva u sopstvenoj grešci, nije mogao da angažuje nijednog čoveka na poslovima zaštite podataka o ličnosti, pa je taj posao improvizovao sa „malobrojnom ekipom s kojom je do tada radio poslove zaštite slobode pristupa informacijama". On smatra da odgovarajućim strateškim dokumentom treba utvrditi ciljeve, prioritete, rokove, nosioce poslova i posebno odgovornost za neizvršenje. U saradnji sa ekspertima Komisije EU, poverenik je, kako kaže, pripremio Nacrt nacionalne strategije, koji je dostavio Vladi.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs