Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

03. 12. 2009

RAMPA NA BESPLATNE VESTI

Beograd, 03.12.2009. (Politika) - Svi oni koji su navikli da zahvaljujući „Guglu" i ne plaćajući ništa čitaju elektronska izdanja novina, ubuduće će vrlo verovatno morati da se ograniče na pet tekstova dnevno, najavila je ova američka kompanija.

„Gugl" je saopštio da će izaći u susret izdavačima koji zahtevaju od najpopularnijeg svetskog pretraživača da ograniči besplatan pristup njihovim sadržajima. Najava dolazi nakon što je medijski magnat Rupert Mardok više puta skretao pažnju na to da „Gugl" zarađuje novac na tuđem radu, odnosno informacijama do kojih dolaze dnevni listovi, magazini i televizija.

„Sada smo ažurirali program tako da izdavači mogu ograničiti korisnike na ne više od pet strana dnevno", rekao je Džoš Koen, jedan od menadžera „Gugla".

Čim posetilac novinskog sajta bude kliknuo na šesti članak, moraće da se registruje ili pretplati na novine koje ga zanimaju, preneo je Bi-Bi-Si.

Svetski mediji podsećaju da vlasnik brojnih dnevnih listova, magazina i televizija širom sveta Rupert Mardok mesecima ubeđuje ostale velike izdavače da im nema spasa ako ne počnu da naplaćuju za svoje proizvode na Internetu.

„Dobro novinarstvo je skupa roba", izjavio je medijski mogul, objašnjavajući čitaocima da informacije do kojih dolaze profesionalci ne mogu biti besplatne.

pošalji komentar | komentari (1)
  • Dejan R. Popovic, dipl. inz., Beograd (07. 12. 2009, 19:23:32) pošalji odgovor

    Kraj besplatnog internet-sadrzaja?

    Znale su SAD sta rade kad su 90-tih godina proslog veka na mala vrata uvele Internet - medjunarodnu mrezu mreza nove generacije sa kojom i dalje suvereno upravljaju ne postujuci cak ni autoritet OUN i Medjunarodne unije za telekomunikacije. Posto su SAD ranije nezvanicno regulisale pruzanje usluga prenosa sadrzaja pomocu te globalne mreze, sada pokusavaju preko Ruperta Mardoka da disciplinuju BBC i "Gugl" i da postepeno urede i davanje usluga sadrzaja u prenosima. A sadrzaj, zna se, uvek je imao prvenstvo nad prenosom, emitovanjem i distribucijom. Zato se usluga sadrzaja mora dobro platiti, jer je period dampinga tog "proizvoda" izgleda zavrsio.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs