Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

03. 12. 2009

NOVINARI SPREČENI DA RADE NEZAVISNO

Beč, 03.12.2009. (Dnevnik) - Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) izrazila je juče zabrinutost zbog političkog mešanja u rad javnih medija širom jugoistoč ne i centralne Evrope. „Alarmirajuće je to što su novinari, urednici i menadžeri u javnim servisima medija u BiH, Kosovu, Hrvatskoj i Mađarskoj pod političkim, ekonomskim i finansijskim pritiskom", navodi se u saopštenju SEEMO sa sedištem u Beču.

SEEMO navodi da su novinari Radio-televizije BiH pod političkim pritiskom i da su „novinari sprečeni da rade nezavisno". Organizacija je dodala da je „izuzetno zabrinuta zbog situacije u Radio-televiziji Kosova i rastućeg uticaja vlasti koji koriste tu medijsku kuću za svoju promociju". SEEMO dodaje da je direktor te kuće podneo ostavku pod političkim pritiskom. „Nekoliko kršenja su registrovana u uređivačkoj politici Hrvatske radio-televizije", navodi se u saopštenju i dodaje da je u nekoliko navrata bilo cenzure u izveštavanju o „nekim problemima u hrvatskom društvu".

SEEMO navodi i slučaj mađarske MTV, koja je sprovela velike budžetske rezove usled političkog pritiska na tu medijsku kuću. „Veoma je uznemirujuć e da političari pokušavaju da koriste javne servise za svoju propagandu. Posebno je zabrinjavajuć e za zemlje regiona koji je razoren ratom i da javni servisi igraju negativnu ulogu", navodi se u saopštenju. SEEMO dodaje da će nastaviti da pažljivo nadgleda situaciju i da podržava nezavisne medije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs