Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

12. 02. 2010

NAJSMRTONOSNIJA GODINA ZA NOVINARE

Izveštaj o slobodi štampe u svetu 2009.

Beč, 12.02.2010. (Danas) - Tokom prošle godine u svetu je ubijeno 110 novinara, što 2009. čini najsmrtonosnijom godinom za novinare u poslednjoj deceniji, navodi se u Izveštaju o slobodi štampe u svetu za 2009, koji je uradio Međunarodni institut za štampu (IPI).

Za poslednjih deset godina ubijeno je 735 novinara, od kojih 170 u Iraku, koji predstavlja najopasniju državu za novinare u poslednjoj deceniji. Na drugom mestu nalaze se Filipini, gde je ubijeno 93 novinara, a potom slede Kolumbija, Meksiko, pa Rusija.
Region koji se u poslednjih deset godina pokazao kao najopasniji za novinare jeste Azija, gde je ubijena trećina novinara od ukupnog broja žrtava.

Nakon Azije, rizični regioni su Bliski Istok i Severna Afrika, gde je ubijeno 202 novinara, a zatim slede Amerika, Evropa i Afrika.
Entoni Mils, urednik ovog izveštaja, istakao je da se u ovoj deceniji, za razliku od drugih, stiče utisak da su u državama, kao što su Irak, Avganistan, Somalija i Pakistan, novinari bili namerne mete.

U Srbiji sporan Zakon o informisanju

U izveštaju se pominje da su predstavnici IPI i SEEMO u 2009. posetili Srbiju, gde su imali susrete sa predstavnicima medijskih kompanija, novinarskih udruženja, kao i državnim funkcionerima. Jedna od tema razgovora bio je i Zakon o javnom informisanju, koji bi, kako se navodi, mogao da vodi u samocenzuru i zatvaranju nekih medija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs