Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

24. 02. 2010

SRBIJA NA NEGATIVNOJ LISTI U REGIONU

Oliver Vujović, generalni sekretar Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO), o pretnjama novinarima

Beograd, 24.02.2010. (Danas) - U 2009. je zabeležen pad broja slučajeva napada i pretnji novinarima u Srbiji u odnosu na 2008, ali pored pozitivnih aktivnosti policije na njihovoj zaštiti i dalje postoji problem nerešenih slučajeva pred sudovima - ističe za Danas Oliver Vujović, generalni sekretar Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO).

On naglašava da SEEMO dobija veliki broj prijava iz Srbije o pretnjama novinarima, preko medijskih udruženja, ali javljaju se i sami novinari kad su ugroženi.

- Mi smo u 2008. registrovali 146 slučajeva napada, pretnji i pritisaka na novinare u Srbiji. To je nekoliko slučajeva više nego što je registrovala Misija OEBS-a u Srbiji, zato što osim slučajeva koje su registrovali OEBS i oba novinarska udruženja imamo i neke dodatne, koji su javljeni samo nama - navodi Vujović.

Kako ističe, broj pretnji novinarima je smanjen, što povezuje sa aktivnostima policije, jer se u 2009. pokazala aktivna u zaštiti novinara.

- To smo pozitivno istakli i u razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, koji nam je prilikom susreta u decembru 2009. obećao da će MUP i dalje odmah reagovati i zaštititi novinare, čim dobiju obaveštenje o pretnji - naglašava Vujović.

Kada je reč o medijskoj situaciji u regionu, Vujović objašnjava da je u odnosu na susedne zemlje Srbija „na negativnoj listi", naročito kad je reč o sigurnosti novinara i pretnji koje doživljavaju. On ističe da je posebno teška situacija u lokalnim sredinama.

- Nije reč samo o pretnjama smrću, kao što je bio slučaj sa Brankicom Stanković, nego su izraženi i politički pritisci na novinare. Lokalni mediji su pod budnim okom lokalnih političara, a sve su češći i pritisci privrednika. Posebno iznenađuju primeri pritisaka crkve - ukazuje Vujović.

Pretnje i problemi bezbednosti novinara nisu, kako napominje Vujović, samo problem Srbije, jer SEEMO beleži takve slučajeve i u Bugarskoj, gde je za dva meseca zabeleženo šest slučajeva. Kako dodaje, i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori beleže se veliki pritisci na novinare.

Medijima u 2010. još teže

Oliver Vujović ističe da će se ekonomska kriza u ovoj godini još više odraziti na medije, a investicija će biti sve manje. To se, kako dodaje, posebno negativno odražava na istraživačko novinarstvo i njegov kvalitet. „Naročito će biti pogođen sektor štampanih medija, a pad tiraža koji je uočen prošle godine nastaviće se i u 2010. Uz to, opada i nivo oglašavanja", ukazuje Vujović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs