Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

24. 02. 2010

MALO PARA, MNOGO MUZIKE

Beograd, 24.02.2010. (Danas) - Lokalne stanice - Ekonomska kriza, neizvesnost profesije i nedostatak kadrova, desetkovali su redakcije mnogih lokalnih radio-stanica, pa su programi svedeni na prosečan kvalitet, u kojima prednjače muzika i zabava, dok su informativni sadržaji svedeni i bez kritičkog osvrta. Recimo, u Užicu, Vranju, i Subotici legalno postoje po četiri radio stanice, u Novom Pazaru šest, u Nišu deset...

- Trenutna situacija u svim radio-stanicama u gradu rezultat je užasnog ekonomskog stanja i ne može se očekivati kvalitet, kada svi otaljavaju posao - smatra Novka Ilić, urednica Radio Užica, i dodaje da užičkim radio-stanicama nedostaju priče o ljudima i dokumentarni sadržaji, jer je to, kako ističe, veoma skupo.

Sa porukom „Narodna muzika noć i dan", najmlađa radio stanica u Užicu Radio San, za kratko vreme je postala veoma slušana i legitimisala se kao narodnjački radio. Osim informativnih blokova, slušaocima nudi mogućnost da naruče pesme po ceni od 80 dinara, ali samo ako dođu u redakciju i to odmah plate.

- Ne dozvoljavamo da se pesme naručuju povodom cepanja drva, kupovine kola ili topljenja masti, već isključivo za svadbe, venčanja, rođenja deteta - kaže Ilija Petronijević i ističe da je „zabluda da narodnu muziku slušaju samo seljaci".

Radio Niš, koji je 21. februara obeležio 61. godinu postojanja, još nema rešen status (?!), a sve niške radio-stanice su u ozbiljnim finansijskim problemima. Većina ima „kratke vesti" i dug muzički program.

Prema istraživanjima, najslušaniji radio u ovom gradu je „Belami folk", koji drži „monopol" u emitovanju narodnjaka, od onih kvalitetnijih do onih koji zahtevaju „lomljenje čaša" i „ruke krvave". Iza njega su Siti radio, koji sluša uglavnom takozvano urbano slušateljstvo. „Posebnu" publiku ima Radio Nišava, koji emituje program na romskom jeziku, a direktor Siti radija Dragan Kocić kaže za Danas da su sve radio stanice u Nišu već godinama u ozbiljnoj krizi, a da se od prošle godine bukvalno „bore za opstanak".

Radio Subotica, jedan od najstarijih u Vojvodini, koji od početka emituje višejezični program (na mađarskom, hrvatskom, srpskom, nemačkom jeziku) od regionalnog postao je lokalni radio. Žalbe da se time velikom broju slušalaca iz okoline Subotice (domet frekvencije je praktično samo područje grada) onemogućuje da slušaju programe na maternjem jeziku, što je i uskraćivanje već stečenih prava, RRA nije uvažila.

Iz prostora novopazarskog Internacionalnog univerziteta, čiji je predsednik muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, program sa lokalnom frekvencijom emitovao je Radio „Universa", koji je pre skoro dva meseca ime promenio u „Ref-ref" radio. Pod ovim imenom bile su poznate trgovinske radnje koje su radile pod okriljem Mešihata IZ u Srbiji. U programu „Ref-ref" radija od 8 do 23 sata, svakodnevno su zastupljeni informativni i islamski sadržaji (predavanja, poruke, citati iz Kurana...) i čuju se ilahije (vrsta duhovne muslimanske muzike) i sevdalinke. Od lokalnih radio-stanica u najnezavidnijem položaju je Radio Novi Pazar, čiji osnivač je grad.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs