Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

05. 03. 2010

OTVORITI NARODNE KUHINJE ZA NOVINARE

Okrugli sto „Novinar: radna snaga ili roba?"

Beograd 05.03.2010. (Danas) - Srbija ima najveći broj medija po glavi stanovnika, jer, zajedno sa piratskim, postoji oko hiljadu medija, što je jedan na oko 7.000 stanovnika, ocenjeno je juče na okruglom stolu „Novinar: radna snaga ili roba?"

Za razliku od Srbije, kako je navedeno, u susednoj Hrvatskoj postoji jedan medij na 17.500 stanovnika, a u Kini jedan na 90.000.

Dejan Kožul, koordinator sekcije frilensera u NUNS-u, izneo je rezultate prošlogodišnjeg istraživanja, prema kojima veliki broj novinara nema ugovore sa poslodavcem, kao i da u 34 odsto slučajeva u ugovorima nije naveden iznos plate. Skoro polovina ispitanika ovog istraživanja odgovorila je da redovno prima platu, dok je 82 odsto stalno zaposlenih prinuđeno da sarađuje sa drugim medijima, zbog finansijskih potreba.

Miroljub Radojković, profesor Fakulteta političkih nauka, rekao je da su novinari od pre nekoliko godina „potencijalni tehnološki višak", da je dosad otpušteno 2.000 novinara i da će se nastaviti sa njihovim otpuštanjem.

On je naveo da bi glavna strategija Ministarstva kulture u narednom periodu trebalo da bude „otvaranje narodnih kuhinja za novinare". Radojković je ukazao da postoji hiperprodukcija novinarskog kadra, jer u Srbiji ima čak 12 fakulteta na kojima se školuju budući novinari.

Okrugli sto su organizovali Konrad Adenauer fondacija i Kros media.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs