Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

15. 03. 2010

PRETPLATA ZA RTS 500 DINARA

Beograd,  13.03.2010. (Danas) -Iznos pretplate za medijski javni servis od 1. marta iznosi 500 dinara, umesto dosadašnjih 434, a zaduženje po novoj ceni izvršiće se sa martovskim računom koji se izdaje u aprilu, rečeno je Danasu u Radio-televiziji Srbije (RTS).

Na iznos pretplate primenjivaće se „stimulativni popust od pet odsto za blagovremeno plaćanje u roku propisanom za plaćanje električne energije".

- Na osnovu Zakona o radiodifuziji, iznos RTV pretplate za svaku narednu godinu usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo u Srbiji u prethodnoj kalendarskoj godini, prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike, uvećanim za pet odsto - objašnjavaju u RTS-u. Prema njihovim navodima, novog usklađivanja cena pretplate neće biti do marta sledeće godine.

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, objašnjava za Danas da se iznos pretplate u Evropi određuje na različite načine i da uglavnom o tome odlučuje javni servis uz saglasnost vlade ili vlada na predlog javnog servisa.

- Cena pretplate usklađuje se sa troškovima i ostalim cenama, tako da svaka zemlja ima specifične okolnosti. Logično je da ta cena mora da se menja vremenom - ističe Veljanovski.

On napominje da cena od 500 dinara nije previsoka, ali da bi građanima trebalo ponuditi kvalitetniji program javnog servisa. Prema njegovim rečima, RTS treba da uskladi kvalitet programa sa tom cenom, jer je stručno mišljenje o programu javnog servisa da bi mogao da bude kvalitetniji.

Prijave

Protiv građana koji neredovno, odnosno u kontinuitetu ne izmiruju svoju obavezu, preduzimaju se mere prinudne naplate. Prema podacima RTS-a, prošle godine pokrenut je postupak prinudne naplate za oko 116.000 građana, a ove godine planira se pokretanje više od 200.000 postupaka.

pošalji komentar | komentari (1)
  • Goran (18. 03. 2010, 18:40:20) pošalji odgovor

    Sramota

    Slažem se da se za javni servis plaća pretplata kao svuda u Evropi, ali koliko je realno da u zemlji gde su zamrznute plate u javnom sektoru dolazi do povećanja usluga (pretplate) za javni servis.
    A kao drugo svuda u Evropi na sajtu javnog servisa je objavljen finansijski izveštaj, da ne govorim o tome kolika je plata svakog službenika javnog servisa, koliko su plaćena TV prava, koliko je novca prikupljeno od TV pretplate, pa na kraju podvuku sve to i prikažu 0.
    A ovo je sramota, javni TV servis, samo je pitanje čiji javni servis?
    Beogradska hronika (gde je NIš, Vranje, Leskovac, Novi Sad i ostali)?
    Reprize serija 90-tih Bolji život, Srećni ljudi itd.
    Krucijalno pitanje za javni TV servis je na šta se troše pare od TV pretplata?
    Biće tu u bliskoj budućnosti još neke afere, čisto da se zamajavaju građani Srbije, pa pobogu o čemu bi drugom pričali građani ove zemlje ionako skloni teorijama zavere i punih usta o korupciji, zloupotrebi, bogaćenju tajkuna......
    Sve u svemu dok ima ovaca ima i čobana sa makazama za šišanje.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs