Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

20. 03. 2010

DOZVOLE KAO NA POKRETNOJ TRACI

RRA raspisala konkurs za izdavanje odobrenja za emitovanje TV i radio programa

Beograd, 20.03.2010 (Danas) - Republička radiodifuzna agencija (RRA) raspisala je pre nekoliko dana javni konkurs za izdavanje novih dozvola za emitovanje programa - za jednu lokalnu televiziju i dve regionalne i 50 lokalnih dozvola za radio.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), međutim, navodi da se ovim konkursom dodatno ugrožava održivost medijskog sistema.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a, ukazuje da postoje „manjkavosti" Plana raspodele radio frekvencije, kao i Strategije razvoja radiodifuzije. On navodi i da Strategija razvoja radiodifuzije nije u skladu sa Strategijom digitalizacije.

- ANEM podseća da Strategija razvoja radiodifuzije, umesto da broj i vrstu emitera utvrđuje shodno potrebama društva i mogućnostima tržišta, u interesu obezbeđivanja medijskog pluralizma i ostvarivanja funkcije medija u demokratskom društvu, broj emitera vezuje za tehnički maksimum koji raspoloživi spektar omogućava - navodi Mirković.

Kako objašnjava, „održavanjem na snazi takve strategije radiodifuzija u Srbiji, pod prividom pluralizma i mnoštva medijskih izvora, zapravo se urušava". Prema njegovim navodima, Srbija prednjači u Evropi po broju legalnih zemaljskih analognih stanica, kojima se „dozvole izdaju kao na pokretnoj traci", kao i po broju piratskih stanica.

- Neodrživ sistem za posledicu ima drastičan pad kvaliteta programa, pluralizam izvora koji za posledicu nema pluralizam sadržaja, već besomučno preslikavanje istog i ispraznog. ANEM od nadležnih zahteva da razmotre posledice koje po medijski sektor ima istrajavanje na ekonomski, sadržajno i na svaki drugi način neodrživom broju elektronskih medija u etru - napominje Mirković.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, objašnjava za Danas da je raspisivanje konkursa „jedino što je moguće u skladu sa zakonom", kao i da niko ne može tražiti kršenje zakona. On dodaje da izdavanje novih dozvola za emitovanje „neće narušiti medijski sistem u Srbiji".

- Mnoge opštine imaju potrebe za novim frekvencijama zbog konkurencije i potreba informisanja lokalnog stanovništva. Pojedine opštine nisu imale nijednu lokalnu radio stanicu dosad, dok u Subotici, na primer, postoji potreba za dodatnim frekvencijama zbog višenacionalnog sastava stanovništva - ističe Karadžić.

On kaže da su neke frekvencije ponovo na konkursu, za koje niko nije aplicirao ili nije imao validnu dokumentaciju. Prema njegovim rečima, Plan raspodele radio i TV frekvencija donosi Ministarstvo za telekomunikacije, prema kojem sve slobodne frekvencije moraju da se iznesu na konkurs.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs