Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

21. 03. 2010

UČESTALI NAPADI NA NOVINSKE I TV KUĆE

Sremska Mitrovica/Čačak, 21.03.2010. (Press) - U poslednja tri dana dogodila su se dva napada na novinske ekipe i TV kuće u Srbiji. Najpre su napadnuti novinarka i snimatelj Sremske televizije kada su pokušavali da snime požar u jednoj inđijskoj hladnjači i tom prilikom im je uništena oprema. Sin vlasnika hladnjače u kojoj je izbio požar nasrnuo je na snimatelja, oteo mu kameru i bacio na zemlju, a ova TV stanica navodi da bi moguć razlog ovog ponašanja mogao biti skrivanje pravog uzroka izbijanja požara, odnosno sumnja da je požar podmetnut kako bi se naplatila šteta od osiguranja. Ponašanju sina i vlasnika fabrike prethodile su pretnje radnica, koje su rekle novinarki da nikako ne snima požar „jer neće dobro proći".

Ekipa Sremske televizije se u trenutku snimanja nalazila na javnoj površini, te nije bilo osnova za napad, i pored polomljene kamere, niko ne može da nadoknadi pretrpljeni strah i duševni bol našoj ekipi, precizira se u saopštenju Sremske televizije.
Skoro istovremeno obijene su i prostorije čačanske TV stanice Galaksija, gde su lopovi ukrali tri kamere i diskove sa arhivskim materijalom emisije „Krajem naše ulice" koja se bavila grafitima sa fašističkim porukama u Čačku.

Milojko Petrović, vlasnik i direktor te medijske kuće, rekao je da su prostorije TV Galaksije obijene i demolirane u noći između četvrtka i petka i da su zaposleni po dolasku na posao zatekli demolirane prostorije.

Prema njegovim rečima, počupani su kablovi iz zidova, zbog čega se informativni program otežano realizuje.

- Krađa nije bila klasična, jer su lopovi ostavili laptopove i mnogo vredniju i skuplju opremu, ali su ukrali arhivski materijal. Sumnjamo da oni koje smo u emisiji nazvali huliganima pokušavaju da spreče emitovanje emisije ‘Krajem naše ulice" - rekao je Petrović.

Povodom ovog događaja oglasilo se i Nezavisno udruženje novinara Srbija (NUNS) i osudilo upad u ovu televiziju, tražeći od policije da što pre nađe počinioce.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs