Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

24. 03. 2010

PIRATIMA SLEDE MILIONSKE KAZNE

Uskoro mere protiv medija koji u zakonskom roku nisu upisani u registar javnih glasila. Do sada se u APR prijavilo 868 RTV, internet i štampanih medija

Beograd, 24.03.2010. (Večernje Novosti) - Rok za prijavu u registar javnih glasila istekao je 11. januara, ali još nije formirana zvanična lista medija. Do sada je registrovano 868 elektronskih, štampanih i internet medija. Za formiranje konačne liste Agencija za privredne registre čeka da još nekoliko medija dostavi dodatnu dokumentaciju.

U registru javnih glasila, koji vodi APR, zasad je 56 internet-medijskih portala i radio-stanica, 190 radio-programa, 19 servisa novinskih agencija i 99 televizijskih programa. Upisano je i 500 novina, od čega je 20 dnevnih listova, 83 nedeljna, i 175 mesečnika.

Kada registar bude konačan, Ministarstvo kulture će početi da kontroliše postoje li mediji bez registracije, koji ipak emituju program ili štampaju neki list.

- Čekamo konačan spisak da bismo te podatke počeli da upoređujemo sa stanjem na tržištu - kaže za "Novosti" Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture zadužena za medije. - Ako utvrdimo da neko krši Zakon o radio-difuziji i emituje program iako nije registrovan kao javno glasilo, pokrenućemo postupak.

Ovakvi prekršaji, objašnjava naša sagovornica, tretiraju se kao privredni prestup, pa će se i postupci voditi pred Trgovinskim sudom.

Kazne za nesavesne vlasnike medija su rigorozne. Sledi zabrana emitovanja programa i izdavanja novina. A osnivači mediji moraće da plate od milion do 20 miliona dinara. Kazna za odgovorno lice u nekoj medijskoj kući je od 200.000 do dva miliona dinara.

Internet-radio

Najčešći slučaj "zaobilaženja" zakona u ovoj oblasti jeste, objasnio je nedavno Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, pokušaj piratskih radio-stanica da rade prividno legalno, upisujući se u registar kao internet radio-stanice. Jer, za internet medij nije potrebna dozvola RRA. Međutim, RATEL je utvrdio da neke od tih internet-stanica emituju program zemaljskim signalima. Ove stanice biće prve na listi za kažnjavanje.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs