Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

06. 05. 2010

PRETNJE NOVINARIMA NE SMEJU SE TOLERISATI

Beograd, 06.05.2010. (Politika) - Misija OEBS-a u Srbiji i ambasada SAD pozvali su juče tužilaštvo da detaljno ispita pretnje novinarima, a Vladu Srbije da obezbedi uslove za slobodu govora, dok je ministar kulture Nebojša Bradić najavio novu medijsku strategiju vlade. „Napadi i pretnje slobodi medija ne smeju biti tolerisani. Aktuelni i prošli incidenti i zločini nad novinarima moraju biti ozbiljno istraženi i moraju biti preduzete odgovarajuće mere", rekla je ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik na regionaonom skupu o istraživačkom novinarstvu „Istraživačko novinarstvo: Na ivici opasnog".

Meri Vorlik je istakla da je uloga vlade u svakoj demokratskoj zemlji da stvori uslove za slobodu govora i zaštiti one koji koriste to osnovno pravo i ponovila da bez slobode medija nema demokratije i da su slobodni i odgovorni mediji uslov moderne demokratije. Ambasadorka SAD u Srbiji je navela da je američki narod kroz programe pomoći za poslednjih 10 godina sa više od 33 miliona dolara pomogao razvoj nezavisnih i profesionalnih medija u Srbiji.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos istakao je da ubistva tri srpska novinara u periodu tranzicije dokazuju da tranzicija nije laka. „Čak i danas hrabri srpski novinari doživljavaju javne pretnje smrću od huligana koji govore u ime organizovanog kriminala. Misija OEBS-a u Srbiji i druge međunarodne organizacije su osudile te kukavičke pretnje", rekao je Kiperios. Ministar kulture Nebojša Bradić najavio je da će Medijska strategija Ministarstva kulture biti predstavljena javnosti sredinom godine i ocenio da će ta strategija doprineti razvoju istraživačkog novinarstva.

Bradić je objasnio da u Srbiji neki mediji istraživačkim novinarstvom samoproglašavaju senzacionalističko novinarstvo, koje često krši etičke i zakonske norme. Na skupu u hotelu „Kontinental" učestvuju novinari istraživači iz zemalja nastalih raspadom SFRJ i iz Albanije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs