Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

29. 01. 2010

POLITIČKI KOMPROMIS ILI PROFESIONALNO IZVEŠTAVANJE

Predstavljena publikacija „Vojvođanski mediji"

Novi Sad, 29.05.2010. (Danas) - U Nezavisnom udruženju novinara Vojvodine juče je promovisana publikacija „Vojvođanski mediji - politički kompromis ili profesionalno izveštavanje" koja je rezultat istraživanja koje su sproveli Žužana Serenčeš i Siniša Isakov.
Koliko su istraživanja neophodna pokazuje sadašnja medijska slika u Vojvodini jer sigurno ni najveći pesimisti ne bi, nakon političkih promena 2000. godine u Srbiji, mogli da pretpostave u kakvom će haosu biti medijska scena čitavu deceniju nakon promena, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u NDNV-u u Novom Sadu.

- I pored toga što smo na državnom nivou dobili nekoliko zakona koji regulišu medijsku oblast, i pored toga što su neke privatizacije medijskih kuća sprovedene, nemamo ozbiljniju analizu o tome da li je sve to doprinelo, na prvom mestu, podizanju profesionalnog nivoa informisanja građana - naglasila je Žužana Serenčeš, navodeći samo nekoliko primera potpuno neuspelih privatizacija kakve su bile sa „Pančevcem", „Kikindskim novinama" i dr.

Siniša Isakov je analizirao koliko su se sprovodile zakonske odredbe o autorskim pravima i koliko ima piraterije na našem medijskom tržištu, a posebno je istakao da Srbiju čeka izuzetno važan (i kratak) period ozbiljnih priprema ukoliko je zaista, a jeste, određen datum prelaska televizije sa analognog na digitalni način emitovanja.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs