Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

01. 06. 2010

NOVINARI NA SUDU NEMAJU ŠANSE

Beograd, 28.05.2010. (Dnevnik) - Pritisci na lokalne medije su poslednja dva meseca sve češći i žešći, sprovode ih lokalni moćnici podizanjem tužbi i izjavama koje narušavaju poslovni ugled medija, direktnim pretnjama koje predstavnici lokalnih uprava upućuju medijima u "svom" ataru... a efekat svega toga je gašenje medija - tvrdi advokat "Lokal presa" Dragan Lazarević.

Ukazao je i na to da tužbe ne podnose obični građani već "oni koji sebe smatraju dovoljno moćnim", mnoge redakcije i žurnalisti uvode autocenzuru, što može dovesti do ukidanja nezavisnog novinarstva. Predsednik Upravnog odbora "Lokal presa" Dejan Miladinović naglašava da su lokalnim medijima opali prihodi od marketinga, a pitanje je da li će izdržati dodatne pritiske privrednika, lokalnih vlasti, tužilaca i sudija. Apelovao je na ministarstva pravde i unutrašnjih poslova da novinare i ostale građane zaštite koliko i javne ličnosti.

Predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić je ocenio da se "medijska sloboda osvajala na milimetre, a gubi na kilometre, što se posebno vidi u lokalnim medijima. Kako odmiče proces demokratizacije vlast se sve bahatije odnosi prema medijima, neki od njih neće izdrž ati tranziciju, ali ne smeju biti meta nečije volje da ih gasi, jer ne pristaju da budu razglasi. Uz to se vidi i nova sudska praksa da se kažnjavaju i kada za to nema osnova".

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Saša Marković kaže da će prva žrtva ekonomske krize biti lokalni mediji, kojima preti nestanak ili otežano poslovanje, ali je od toga mnogo teža samovolja mesnih kabadahija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs