Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

08. 06. 2011

RTS I RADIO BEOGRAD NA ASTRI

Martin O. Kubacki, generalni direktor Ses Astre za Centralnu i Istočnu Evropu, o ugovoru s Telekomom

Kanali se od 1. juna distribuiraju besplatno, srpska dijaspora u Nemačkoj i Austriji sad ima bolji prijem kanala

Beograd, 08.06.2011. (Pregled) - SES Astra, deo kompanije SES, potpisala je ugovor sa Telekomom Srbija, koji reguliše dostribuciju srpskih medijskih javnih servisa, RTS Sat i Radio Beograd, na teritoriji Srbije putem sistema Direct-to-Home. Kanali se tako od 1. juna distribuiraju besplatno preko Astrine orbitalne pozicije. Potpisivanjem ugovora sa Telekomom Srbija, SES Astra je dobila važnog korisnika svoje orbitalne pozicije 19,2 stepena istočno u regionu Balkana.

Martin O. Kubacki, generalni direktor Ses Astre za Centralnu i Istočnu Evropu za "Privredni pregled" istakao je zadovoljstvo povodom potpisivanja ugovora sa Telekomom Srbija.

"Na ovaj način ušli smo na tržišta Srbije i Balkana, koje smatramo tržištima u razvoju koja poseduju veliki poslovni potencijal. Zadovoljni smo što su se RTS Sat i Radio Beograd pridružili odličnoj grupi kanala, koja obuhvata najveće javne televizijske stanice u Evropi, na orbitalnoj poziciji 19,2 stepena istočno, sa sadržajem iz ovog regiona. Ovaj strateški ugovor dokazuje da je Astrina orbitalna pozicija 19.2E jedna od najatraktivnijih satelitskih pozicija u Evropi i pomoći će nam da dodatno proširimo svoj domet u Centralnoj i Istočnoj Evropi, rekao je.

Na pitanje da li će srpska dijaspora u Nemačkoj i Austriji sada imati bolji prijem kanala SAT RTS i Radio Beograda, Kubacki kaže: "Apsolutno da, posebno u zemljama u kojima je zvanični jezik nemački. Astrina orbitalna pozicija 19,2 stepena istočno je najpopularnija orbitalna pozicija, što i jeste jedan od razloga migracije kanala RTS Sat i Radio Beograd. Zadovoljstvo nam je što ćemo preko Astrine pozicije 19.2E biti u prilici da servisiramo srpsku dijasporu koja živi u Nemačkoj, Austriji i ostalim evropskim zemljama. I zaista, kao što ste pomenuli u svom pitanju, Astrini sateliti obezbeđuju jak signal i daju odlične parametre prijema, uključujući visokokvalitetnu sliku i zvuk, na svakom mestu u okviru pokrivene teritorije. Kao što sam već naglasio, ne samo u kojima je zvanični jezik nemački, već na teritoriji cele Evrope, srpska dijaspora će biti u prilici da prima signal kanala RTS Sat i Radio Beograd, preko standarne opreme potrebne za prijem".

Kako kaže gospodin Kubacki, RTS Sat i Radio Beograd su dostupni preko Astrinog satelita 1L, koji pruža široku pokrivenost na teritoriji cele Evrope, uključujući skandinavske i nordijske zemlje, deo Rusije, Severnu Afriku i zapadnu Tursku. U preostalom delu Bliskog istoka prijem može biti neznatno ograničen, ali predlažemo da pogledate tačne podatke u vezi sa potrebnom antenom i slično, na internet adresi http://www.onastra.com/.

Govoreći o tome da li im je Hotbird direktna konkurencija i u kojoj meri, Kubacki kaže da jeste jer se Astrina i Eutelsat bave pružanjem istih satelitskih usluga u Evropi, i radi se o fer konkurenciji. Međutim ukoliko uzmemo u obzir broj evropskih domaćinstava koja prate program preko Astrine, prema najnovijim podacima Satellite Monitora, radi se o 135 miliona korisnika i emitovanje 2600 televizijskih i radijskih programa. Kako kaže, to je odličan rezultat na koji su vrlo ponosni, s obzirom da je glavni fokus svih njihovih aktivnosti da pruže najbolju moguću uslugu, a brojke pokazuju da idu u dobrom pravcu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs