Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

24. 06. 2011

Velika frka zbog "treš emisije"

Ismevanje Srbije u tok šou komičarke Čelsi Hendler izazvalo buru u našoj javnosti

Beograd, 24.06.2011. (Danas) - „Vaša zemlja je sramota i razočaranje" - odbrusila je američka komičarka Čelsi Hendler u svojoj emisiji reagujući na kritiku ministra odbrane Dragana Šutanovca, koju je objavio na svom Fejsbuk profilu, upotrebivši otprilike slične reči opisujući koncert Ejmi Vajnhaus na Kalemegdanu.

Zar ministar Šutanovac ima Fejsbuk stranicu, začudila se Čelsi - aha-ha-ha zatalasao se od smeha auditorijum u tok šou „Čelsi Lejtli" na E televiziji. „Zar je u Srbiji uopšte dozvoljeno da se ide na koncerte", aha-ha-ha, smejali su se i publika i gosti emisije, komičari takođe.

- Koncert nazivaju katastrofom u Srbiji. To je zemlja gde se dogodilo etničko čišćenje i genocid a oni smatraju da je njen koncert gori od toga - ironično je dodao jedan od gostiju. Ukratko u „Čelsi Lejtli" u kojoj je pored toga što se narugivalo jednoj maloj zemlji, kao što je Srbija, ali i jednoj velikoj zvezdi s problemom kao što je Ejmi Vajnhaus, sve je praštalo. A porcija smeha usledila je i posle voditeljkinog poređenja Šutanovca sa Rokijem. Naime, Čelsi je primetila da je Dragan veoma popularno boljševičko ime. Kolega komičar se nadovezao pitanjem - da li je Dragan Šutanovac „onaj tip koji je prebio Rokija, na šta je drugi kolega odgovorio potvrdno. Aha-ha-ha-ha...

Jedan od Srba koji žive u Americi kaže da „se digla velika frka oko treš emisije na treš televiziji" u kakve spada taj šou.

- Ona tu vređa i predsednika SAD, čak je pričala rasističke viceve o Kinezima i Afroamerikancima, tako da to ne treba mnogo da nas tangira. To je koncept emisije, jeftino ismevanje - kaže on.

Igor Brakus, direktor Radija B92, u svom maniru komentariše ceo slučaj.

- Izuzetno sam začuđen emisijom nekima poznate komičarke Čelsi Hendler (ja nikada nisam čuo za nju, kao što ni ona verovatno nije čula za mene, a ni za Srbiju, pre koncerta Ejmi Vajnhaus). Ogorčen sam sprdanjem na račun Ejmi Vajnhaus, talentovane pevačice, alkoholičarke i narkomanke, koja je u našem glavnom gradu prikazala spektakl kakav se viđa jednom u životu i za koji vredi odvojiti i veću sumu novca. Ko je, pobogu, očekivao da će ova dama niskih moralnih shvatanja i skrupula izaći na scenu i otpevati strejt svoje pesme, nije ni trebalo da dolazi na koncert... - kaže Brakus.

Samim tim, dodaje poznati voditelj, čudi „bizarna namera dobrodržeće Hendlerove da verbalno ugrozi Vajnhausovu, kojoj je ovo bio daleko najbolji nastup u karijeri".

- Što se ministra Šutanovca tiče, čovek je izneo svoje mišljenje i veoma mi je drago što rukovodilac odbrambenih moći Srbije koristi Fejsbuk, pa ga pozivam da me eduje za prijatelja. Opaska da je Šutke prebio Rokija je tačna, ja sam lično prisustvovao rešavanju tog nesporazuma, pritom izgubivši dva evra koja sam uložio na pobedu raspalog Rokija. Ostatak šoua Čelsi Hendler ulazi u sfere teške politike, a tim temama se, čak ni na kvazi duhovit način, ne treba baviti, ako o materiji nemate blagog pojma - kaže Brakus.

Ivan Ivanović, voditelj emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem" na Prvoj TV, takođe nije oduševljen humorom američke koleginice.

- Čelsi je postupila kao prava Amerikanka, glupa ćurka. Humor mora biti zasnovan na istini, u suprotnom je vređanje, a ona je baš to uradila. Trebalo bi je obavestiti da je njena vlada bombardovala porodilište u Srbiji i da su Amerikanci poslednji na ovom svetu koji treba da pričaju o humanosti, slobodi ili ubijanju. Mi ćemo probati da joj dostavimo video poruku iz Srbije - ako uspemo, obavestićemo ljude o tome - priča Ivanović.

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u Vašingtonu, objašnjava da se zbog svega ne treba preterano ljutiti.

- Nema razloga za uzbuđenje jer su ti stereotipi o nekim narodima i državama „normalna" pojava i kod nas - kaže Vujačić. „Mi smo stigmatizovani na određeni način zbog svega onoga što se dešavalo devedesetih. Amerika je velika zemlja i ljude mnoge stvari ne interesuju. Oni formiraju stavove preko masovnih medija, pogotovo televizije. Gledaju nešto 10 godina i stvorili su jedno mišljenje koje se preliva na nekim instancama, neki put. I to ne treba da čudi. Nije dobro vređati bilo koju državu na svetu, pa ni one koje su na listi zemalja koje nisu u skladu sa nekim njihovim normama, takozvanim zapadnim normama, kako to oni vole da kažu - objašnjava Vujačić.

Emisija „Čelsi lejtli" prikazuje se na TV kanalu E od 2007, a deo je „NBS univerzala" i spada u jednu od najgledanijih emisija u Americi.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs