Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

15. 07. 2011

TUŽBA KOČI PREUZIMANJE

Komisija za zaštitu konkurencije prekinula postupak za akviziciju Novosti

Savet za borbu protiv korupcije podneo prijave protiv Bubala, Beka, Štimca, Malinića, Jovanovića, Bajeca i Manojla Vukotića

Beograd, 15.07.2011. (Pregled) - Komisija za zaštitu konkurencije juče je odlučila da prekine postupak za izdavanje odobrenja da austrijski holding Ost, koji je u vlasništvu nemačke medijske grupacije Vac, preuzme 62,4 odsto akcija Novosti. Komisija je u postupku koji je vodila povodom zahteva nemačke kompanije donela odluku da se ispita da li bi ovakva koncentracija narušila konkurenciju na srpskom tržištu, na šta se Vac žalio, a komisija žalbu odbacila. Nakon toga nemačka kompanija je podnela tužbu protiv komisije Upravnom sudu. Postupak o zahtevu za preuzimanje akcija Novosti, ističe se u zaključku komisije, biće nastavljen nakon što komisija dobile odluku Upravnog suda.

Kao što je već poznato austrijski Ost je u januaru podneo zahtev komisiji za izdavanje odobrenja za preuzimanje već pomenutih 62,4 odsto akcija Novosti koje su u vlasništvu tri povezane firme Milana Beka, kojem je nedavno Komisija za hartije od vrednosti naložila da objavi ponudu za preuzimanje ostalih akcija kompanije ili proda vlasnički udeo veći od 25 odsto. Komisija je uvela privremenu meru kojom je ograničila upravljačka prava Bekovim firmama na 25 odsto ukupnih upravljačkih glasova. U slučaju Novosti juče se oglasila i Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, koji je još 16. juna podneo Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv sedam osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivična dela zloupotrebe službenog položaja, prevare, falsifikovanja isprave i udruživanja radi vršenja krivičnih dela, a reč je o Predragu Bubalu, bivšem ministru za privredu i privatizaciju, Milanu Beku, biznismenu i većinskom vlasniku Večernjih novosti, Milku Štimcu, sad već bivšem predsedniku Komisije za hartije od vrednosti, Dejanu Maliniću, Đorđu Jovanoviću i Dušanu Bajecu, članovima komisije, i Manojlu Vukotiću, direktoru NIP Novosti. Skupština je inače, juče izabrala Zorana Ćirovića za novog predsednika Komisije za hartije od vrednosti a Dragutina Radosavljevića, Milka Štimca, Dušana Bajeca i Zoricu Krnjević Mišković za članove komisije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs