Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

15. 11. 2001

Zakon o radiodifuziji - odmah!

Povodom dezinformacija vezanih za pitanje koje je bilo postavljeno premijeru Đindicu u Vašingtonu, molim vas da objavite sledece podatke kako bi se razjasnila pozicija u kojoj se nalaze mediji u našoj zemlji, ali i kako bi javnost bila upoznata sa pozadinom dogadaja o kojima se ovih dana govori:

Tokom proteklih godinu dana Asocijacija nezavisnih elektronskih medija je neprestano postavljala pitanja vezana za nedostatak regulative u medijima i saveznim i republickim organima. O tome je redovno obaveštavana i javnost. Nisu vodene nikakve obimnije akcije i kampanje kao u vreme Miloševiceve vladavine jer smo želeli da se stvori prostor za konstruktivno rešavanje problema nezavisnih medija. To se i pored niza sastanaka i pokušaja da se dode do kompromisa do sada nije dogodilo.

ANEM periodicno priprema i objavljuje izveštaje o stanju u medijma i daje preporuke. Jedan takav dokument objavljen je 4. oktobra a nosi naslov "Mediji u Srbiji - 12 meseci kasnije". Taj dokument je distribuiran svim relevantnim institucijama i pojedincima i u zemlji i u inostranstvu - i kabinetu premijera Đindica i, izmedu ostalog, predstavnicima Americkog instituta za mir, a postavljen je kao javni dokument na web sajt www.b92.net. Pitanje postavljeno premijeru na predavanju u Vašingtonu iz tog je dokumenta. Dakle, rec je o pitanjima koja smo vec postavljali mi u zemlji nudeci i rešenja koja bi pomogla da se tenzije smanje, naprave kompromisi i omoguci konstruktivna atmosfera za donošenje dobrih, realno ostvarivih zakona i prakse.

Kada je rec o ordenju - da je neko hteo na taj nacin da nagradi nezavisne medije i novinare, to bi do sada vec uradio. I da smo mi iz B92 ili iz ANEM-a mnogo više potencirali ulogu koju smo igrali u proteklih 12 godina ali i neposredno u procesu stvaranja uslova za rušenje Miloševica. Pošto je pamcenje kratko, podseticu: tada su i Radio i TV B2-92 signalom pokrivali mnogo vecu teritoriju Srbije iako su bili zabranjeni. Program se nije mogao pratiti samo u Beogradu odakle nas je ometao veliki broj predajnika ali se mogao gledati i slušati u skoro celoj Vojvodini, zahvaljujuci emitovanju sa predajnika iz Rumunije i u istocnoj i centralnoj Srbiji, emitovanju iz Bosne i Hercegovine, gde su u noci kada smo postavili prva dva predajnika objekat i predajnici dignuti u vazduh. To nas nije zaustavilo - postavili smo nove predajnike i nastavili emitovanje. Ovo prvi put iznosim u javnost kako bih potkrepio tvrdnju da nam priznanja nisu potrebna (jer bismo se inace busali u grudi) kada pravda nije zadovoljena.

Ako ste u mogucnosti, objavite deo ovog dokumenta koji je ocigledno iritirao premijera Đindica - to ce razjasniti kako težinu pozicije u kojoj se nalazimo, tako i naše zahteve.

Veran Matić

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs