Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Radionice

20. 05. 2010

RADIONICA ZA ČLANICE ANEMA: Predstojeća digitalizacija i njene implikacije na ANEMove lokalne i regionalne stanice – kako opstati?

 

 

ANEM je 20. maja 2010. godine održao radionicu za svoje članice pod nazivom „Predstojeća digitalizacija i njene implikacije na ANEMove lokalne i regionalne stanice - kako opstati?" u beogradskom Medija centru, uz podršku USAIDa i IREX Srbija. Cilj radionice je bio da se ANEMovim stanicama omogući da od kompetentnih sagovornika dobiju potrebne informacije o procesu digitalizacije u Srbiji, njenim implikacijama, mogućnostima, ali i obavezama koje ovaj proces nameće. Gosti - panelisti ove radionice su bili: predstavnici JP "Emisiona tehnika i veze", preduzeća kome je namenjena uloga budućeg operatora mreže i multipleksa - Radiša Petrović, budući rukovodilac sektora emisione tehnike i Vladimir Homan, VD direktora ovog preduzeća, zatim predstavnice Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo - dr Irini Reljin, pomoćnica ministarke, Milena Jocić, savetnica u Sektoru za telekomunikacije i Biljana Pavlović, savetnica u sektoru za Evropske integracije ovog ministarstva, Jelena Surčulija, expert za medijsko pravo i Nikola Linta, direktor razvoja B92. Pored njih, radionici su prisustvovali i gosti: predstavnice Ministarstva kulture - Nataša Vučković-Lesendrić, Maja Raković i Maja Petrović, Katarina Tomić iz Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, zatim predstavnici regulatornih organa - Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA i Aleksandra Stefanović PR RATELA, Slobodan Kremenjak iz advokatske kancelarije Živković&Samardžić i Toma Damnjanović iz A-medije, kao i predstavnici donatorske zajednice: Sibina Golubović iz USAIDa, Ivana Bjelić iz IREX Srbija i Sanja Stanković iz OEBS Srbija.

U radu radionice je učestvovalo 22 predstavnika 18 ANEMovih radio i TV stanica i to: Radio City, Niš; Radio Ozon, Čačak; TV Čačak, Čačak; Novosadska TV, Novi Sad; Radio Bus, Kovin; TV Alfa, Užice; RTV Panon, Subotica; Radio Em, Knaževac; Radio Far, Alibunar; RTV OK, Kovačica; RTV Kragujevac, Kragujevac; RTV Trstenik, Trstenik; RTV Kruševac, Radio Kikinda, Kikinda; RTV Pančevo, Pančevo; TV Jedinstvo, Novi Pazar, TV Niška, Niš i RTV Mag iz Obrenovca.

Radionica je bila podeljena u dva dela. U prvom delu, govorila su dva predstavnika JP "Emisiona tehnika i veze" o ulozi ovog preduzeća u digitalnom dobu Srbije, a zatim su predstavnice Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo pružile objašnjenja o procesu digitalizacije televizije u Srbiji i informisale učesnike o planovima za digitalizaciju emitovanja radio programa. U drugom delu radionice, predstavnici ANEMovih stanica su imali priliku da od eksperta za medijsko pravo, Jelene Surčulije, čuju koje su to mogućnosti koje medijima otvara digitalizacija u ponudi sadržaja, a od direktora razvoja RTV B92 - koji su to izazovi koje digitalizacija postavlja pred regulatore, emitere i gledaoce.

Iz prezentacija svih panelista i u diskusiji, prisutni su saznali više o tehničkim aspektima digitalne tranzicije i izabranim tehničkim standardima; koji je postojeći regulatorni okvir za digitalizaciju, šta je sve potrebno promeniti i doneti od propisa, koji su regulatorni prioriteti; koje su prednosti, a koji rizici za medije u procesu prelaska na digitalno emitovanje programa i nakon toga; šta je sve još potrebno uraditi da bi tranzicija bila uspešno izvedena i ko od nadležnih ima koji zadatak; kako država planira da konkretno sprovede digitalizaciju; koja pitanja i dileme zahtevaju adekvatan odgovor kako bi svi učesnici u ovom procesu bili zadovoljni. Učesnici su, između ostalog, tako saznali da je planirano da postoje 2 multiplexa, da će u prvom biti spakovani svi nacionalni TV programi i neki regionalni, a u drugom - ostatak regionalnih i lokalni programi; u jedan multiplex će biti spakovano maksimalno 14 kanala; televizije će zadržati postojeće servisne zone, što će se obezbediti sa 1 nacionalnim i više regionalnih headendova, gde se vrši insertovanje programa; TV kuće postaju provajderi sadržaja i njihov zadatak je da proizvedu program i obezbede njegov prenos do multiplexa, gde će se vršiti pakovanje programa, a emitovanje preuzima operator; stanice su takođe saznale šta će sve konkretno regulisati „Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje programa i pristupu multipleksu", čije odredbe će biti veoma vazne za njih, kao i koje pogodnosti u pogledu ponude sadržaja omogućava digitalna televizija i koje su nove usluge koje će olakšati rad medijima; frekvencije dodeljene u skladu sa analognim frekvencijskim planom, biće zaštićene zaključno sa 17. junom 2015. godine, a digitalizacija emitovanja radio programa je odložena do 2017. godine.

* Ova aktivnost realizovana je zahvaljujući podršci građana SAD preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u okviru programa podrške medijima, koji se sprovodi u saradnji sa IREX-om. Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav USAID-a ili Vlade SAD.

Ceo izveštaj, prezentacije svih panelista radionice, kao i foto-galeriju, pogledajte ispod:

Ceo izveštaj sa ANEM radionice
Prezentacija predstavnika JP ETV
Prezentacija Irini Reljin
Prezentacija Milene Jocić
Prezentacija Biljane Pavlović
Prezentacija Jelene Surčulije
Prezentacija Nikole Linte

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs