Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Radionice

27. 01. 2011

ANEMova RADIONICA ZA ČLANICE

„Finansiranje medija iz budžetskih sredstava i medijsko tržište"

 

 

 

Ovu aktivnost je podržao Civil Rights Defenders

Način na koji većina lokalnih samouprava ispunjava svoju zakonsku obavezu da se stara i obezbeđuje uslove za javno informisanje u svojoj lokalnoj sredini, u velikoj meri doprinosi teškoj poziciji lokalnih medija. S obzirom da ne postoji zakonski jasno definisan način za raspodelu novca namenjenog lokalnim medijima, lokalne vlasti same određuju način ispunjavanja ove obaveze. Praksa je pokazala da se sredstva često dodeljuju na netransparentan način koji stvara osnov za nelojalnu konkurenciju na medijskom tržištu, kao i za pritiske na lokalne medije, što bitno utiče i na kvalitet informisanja na lokalnom nivou.

Pomenuti problemi vezani za finansiranje medija iz budžetskih sredstava, kao i mogući pravci njihovog rešenja bili su osnovna tema radionice koju je ANEM organizovao za svoje članice u Beogradu, 27. januara 2011, uz podršku Civil Rights Defenders. Cilj ove radionice bio je da se predstavnicima stanica omogući bolje razumevanje propisa u ovoj oblasti, da se razmene lokalna iskustva na ovu temu, i uz učešće kompetentnih panelista i predstavnika nadležnih organa, diskutuje o preporukama za strateško rešavanje navedenog pitanja, posebno u kontekstu rada na Medijskoj strategiji. Panelisti na radionici su bili Slobodan Kremenjak, advokat ANEMa i stručnjak za medijsko pravo, i Nemanja Nenadić, Izvršni direktor NVO „ Transparentnost Srbija", a na radionici su takođe bili prisutni i predstavnici ministarstava i lokalnih samouprava: Ministarstva finansija (Odeljenje za kontrolu državne pomoći), Uprave za javne nabavke, Ministarstva kulture, kao i lokalnih samouprava Kragujevca, Pirota, Pančeva i Valjeva, kao i Stalne konferencija gradova i opština (SKGO). Na radionici je prisustvovalo 12 predstavnika 10 ANEMovih radio i TV stanica: Radio Ozon (Čačak), Radio OK (Vranje), Radio EM (Knjaževac), RTV Pančevo, RTK (Kragujevac), TV Valjevo, Radio Užice, Radio Far (Alibunar), JP TV Smederevo, Sremska TV (Šid).

U prvom delu radionice, predstavnici ANEMovih radio i TV stanica imali su priliku da se od kompetentnih panelista informišu o antikorupcijskim propisima važnim za ovu oblast, koji su oblici finansiranja medija iz državnog budžeta prepoznati u našem zakonodavstvu, na koji način je zakonom predviđeno da se vrši kontrola ugrožavanja konkurencije na tržištu u slučajevima dodele državne pomoći medijima, problemima u praksi zbog nepostojanja zakonski definisanog načina raspodele budžetskih sredstava medijima, zbog čega je za medije i za kvalitetno informisanje u lokalnoj sredini strateški važno da se ova oblast uredi (posebno u kontekstu pripreme Medijske strategije). U drugom delu radionice, predstavnici stanica razgovarali su o načinima na koji se budžetska sredstva namenjena medijima raspodeljuju u njihovim lokalnim sredinama, o problemima i mogućim rešenjima, a u diskusiju su se uključili i prisutni predstavnici lokalnih samouprava i republičkih organa. 

Ceo izveštaj sa radionice možete pogledati ovde
PPT prezentaciju Nemanje Nenadića pogledajte ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs