Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktuelno

27. 11. 2014

SEMINARI ANEMA O IMPLEMENTACIJI MEDIJSKIH ZAKONA

(FoNet - 27. novembar 2014, Beograd) - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) pozvala je danas medije, novinare, lokalne samouprave i sve zainteresovane da učestvuju u seminarima za primenu novih medijskih zakona, koji će, u organizaciji ANEM, počev od decembra biti održani u šest gradova širom Srbije. 
 
Da bi se u Srbiji do kraja sprovela medijska reforma, neophodno je da se primene novi medijski zakoni, doneti u avgustu, naglasio je na konferenciji za novinare predsednik ANEM-a Milorad Tadić. On je objasnio da će ANEM sprovesti obuke kako da mediji najbolje iskoriste ono što piše u zakonu i prilagode se tome. Seminari će se održavati u decembru u Beogradu i Novom Sadu, a početkom iduće godine i u Kragujevcu, Nišu, Subotici i Novom Pazaru, najavio je Tadić. Na sajtu ANEM-a biće dostupan i Vodič kroz medijske zakone, rekao je Tadić, koji očekuje da će svi državni mediji u Srbiji biti uspešno privatizovani.
 
Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković naveo je da je danas stupio na snagu Pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja, kojim se definišu pravila projektnog finansiranja na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou. On je ocenio da de naredna godina biti vododelnica za to kako de se stvari u Srbiji odvijati od 2016. kada de svi mediji biti isključivo privatni. Prema rečima Mirkovića, tada će projektno sufinansiranje biti jedini model podrške države medijima, dok će svi elektronski mediji biti digitalizovani.
 
Govoreći o elektronskim medijima, predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Goran Karadžić je predvideo da de emiteri i posle prelaska na digitalni signal moći da prežive. Nema bojazni, ocenio je Karadžić, koji smatra da prelazak na digitalno emitovanje neće ugroziti elektronske medije sa stanovišta finansijskih obaveza koje će imati prema javnom preduzeću Emisiona tehnika i veze. 
 
Predstavnik Agencije za privatizaciju Dušan Šutanovac izjavio je da su medijski zakoni pred Agenciju postavili nove zadatke u relativno kratkom roku. On je najavio da će seminari poslužiti da se objasni postupak privatizacije državnih medija, koji će imati dve faze. Prva je pokušaj prodaje kapitala, odnosno izalazak države iz vlasništva u medijima, dok je druga, ukoliko taj postupak ne uspe, prenos kapitala bez naknade zaposlenima i bivšim zaposlenima. 
 
Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski ukazao je da je 12 godina bilo potrebno da počne povlačenje države iz vlasništva u medijima. 
Sada ćemo morati za manje od godinu dana da uradimo ono što nismo toliki niz godina, napomenuo je Veljanovski, koji smatra da bi danas svima bilo lakše da se na vreme počelo. 
 
Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji Gordana Janković ističe da bi primena novih zakona trebalo da utiče na sasvim drugačiju medijsku sliku i veću zaštitu javnog interesa. Ona ubuduće očekuje i odgovoran odnos medija prema građanima, javnu debatu o temama od društvenog značaja i promociju antikoruptivnih i transparentnih vlasti kroz medije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs