Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktuelno

10. 12. 2015

POZIV GRADSKIM VLASTIMA PANČEVA I POŽAREVCA DA POŠTUJU MEDIJSKE PROPISE

 

 

 

 

 

Povodom pokretanja postupaka javnih nabavki medijskih usluga u gradovima Pančevo i Požarevac, Koalicija medijskih i novinarskih udruženja, koju čine UNS, NUNS, NDNV, Lokal pres i ANEM, dostavila je gradskim vlastima dopise u kojima ih je pozvala da odustanu od dodeljivanja sredstava putem javne nabavke, odnosno da raspišu javne konkurse za sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog interesa.

Koalicija je u dopisima ukazala na to da su javne nabavke medijskih usluga zapravo kršenje i izigravanje principa projektnog sufinansiranja i medijskih propisa, ali isto tako i zloupotreba pravila Zakona o javnim nabavkama, koja su apsolutno neprimerena za medijske usluge.

Koalicija je posebno istakla da mediji vode svoju uređivačku politiku koja mora biti nezavisna i oslobođena od uticaja svih centara moći, uključujući i organe vlasti. Samo izveštavanje o aktivnostima organa javne vlasti mora da bude objektivno, nepristrasno i kritičko, a ne „naručeno", pa bi eventualna sredstva koja lokalne samouprave dodeljuju za to mogla da budu data samo za takav način predstavljanja aktivnosti, i to putem javnih konkursa. 

Dopise pogledajte u prilogu.

DOPIS POŽAREVCU
DOPIS PANČEVU

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs