Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Naši mediji

30. 11. 2012

Pogledajte serijal „Naši mediji“

Ovde možete pogledati svih pet petominutnih emisija ANEM-ovog TV serijala "Naši mediji" i 26-minutni TV magazin koji je sastavljen iz delova svih pet TV emisija.

„Šta smo očekivali, a šta smo dobili?“
Prva emisija "Šta smo očekivali, a šta smo dobili?" postavlja pitanja o tome kakve smo medijske zakone dobili i kako se oni sprovode: da li su medijski zakoni doneti na vreme i da li su stvarno regulisali medijski prostor ili su ostavili mogućnost za haotičnu situaciju; ko je sve odgovoran što se zakoni ne primenjuju dosledno; zašto smo umesto normalne dobili "divlju privatizaciju"; šta rade nezavisna regulatorna tela.

„Čudno neko tržište“
Glavno pitanje druge emisije pod nazivom "Čudno neko tržište"  jeste imamo li normalno medijsko tržište i zdravu konkurenciju, to jest da li su stvoreni uslovi za stvarnu ravnopravnu utakmicu na medijskom tržištu; kako se "dele" mali marketinški budžeti; kako na funkcionisanje tržišta utiče to što se mimo zakona država nije povukla iz vlasništva u medijima.

„Politički pritisak“
U trećoj emisiji "Politički pritisak", sagovornici govore o tome koliko politička moć guši medije, a pre svega kako i zašto političari utiču na gušenje medijskih sloboda; kako je opstao sistem povezanosti medija i političkih i finansijskih centara moći; kako politika preko budžetskih sredstava kontroliše medije, a kako utiče i na  raspodelu "reklamnog kolača".

Šta je sa profesijom?
"Šta je sa profesijom" je naziv četvrte emisije koja se bavi time da li je radi preživljavanja žrtvovana  profesionalnost. Sagovornici govore o tome koliko se zbog ekonomskih problema štedi na novinarima i na kvalitetu programa, koliko su mediji posegli za "trulim kompromisima" sa političarima i biznisom da bi opstali i da li su novinari i mediji postali roba koju nije teško kupiti.

Ima li ipak svetla na kraju tunela?
Hoće li nezavisni mediji opstati i kako? Zašto su nezavisni lokalni mediji i danas podjednako važni za demokratiju i kakva bi šteta bila za građane ako ti mediji ne prežive? Time se bavi peta epizoda "Ima li svetla na kraju tunela?".

FILM
TV magazin "Naši mediji"

U emisijama govore: Slobodan Krajnović (Radio 021, Novi Sad), Milorad Tadić (Radio Boom 93, Požarevac), Aleksandar Ranković (Radio Luna, Užice), Boban Tomić (RTV Prima, Bajina Bašta), Svetlana Kojanović (bivša urednica TV Čačak), Stojan Marković  (Radio Ozon, Čačak), Dragan Kocić  (City Radio, Niš), Saša Mirković (predsednik ANEM-a), Dušan Mašić (medijski ekspert), Slobodan Kremenjak (stručnjak za medijsko pravo), Goran Karadžić (zamenik predsednika Saveta RRA).

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs