Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

03. 05. 2009

SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

Svake godine, 3. maj se obeležava kao dan kada se slave fundamentalni principi slobode medija, procenjuje nivo slobode medija širom sveta, apeluje na zaštitu nezavisnosti medija od političkih i drugih pritisaka i odaje počast novinarima koji su izgubili živote radeći profesionalno svoj posao. To je dan kada se mediji ohrabruju da nastave sa osvajanjem svojih sloboda i dana kada se pokreću inicijative u korist slobode izražavanja.

Dan Slobode medija ustanovljen je na zasedanju Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija 1993. godine, na osnovu preporuke sa dvedeset šestog zasedanja UNESCO-a 1991.

Ovaj dan je prilika da se javnost informiše o slučajevima kršenja slobode štampe - da se, i dalje, u nekim zemljama sveta cenzurišu publikacije, kažnjavaju, hapse i maltretiraju novinari i urednici, suspedniju i zatvaraju mediji. Ujedno, dan Slobode medija je ustanovljen sa idejom da se pruži podrška medijima koji rade u uslovima smanjenje slobode izražavanja, kao i da se javnost podseti na one novinare koji su izgubili živote baveći se svojom profesijom.   

Medijski profesionalci tog dana treba da procene uslove u kojima rade, ali i da se podsete principa etičkog izveštavanja.

Ove godine, UNESCO je glavnu temu svoje konferencije povodom Svetskog dana slobode medija fokusirao na ulogu medija u dijalogu i pomirenju, njihov veliki potencijal u podsticanju dijaloga i međusobnog razumevanja.
 
UNESCO tokom godišnje konferencije dodjeljuje i World Press Freedom Prize, nagradu koja se dodjeljuje za doprinos odbrani slobode govora. Nagrada će ove godine biti posthumno dodeljena novinaru sa Šri Lanke, Lasanthi Wickrematungeu, ubijenom u januaru 2009.

Više informacija:

ANEM, povodom Svetskog dana slobode medija

ANEM publikacija: Napadi na medije - prošlost i ne tako davna prošlost

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs