05. 10. 2013

Korupcija kao životni stil Srba

Beograd, 05.10.2013 (Politika, Tanjug) - Korupcija je u Srbiji ozbiljan problem i ako ne bude sistemske borbe protiv korupcije, teško da će opstati visok rejting Vlade, ocenio je Zoran Stojiljković.

Pri tom je istakao ulogu institucija koje bi trebalo treba da štite od korupcije i da sprovode političku volju. Prema njegovim rečima, nešto se radikalno promenilo u percepciji korupcije kod građana, što pokazuje i najnovije istraživanje.

Kako kaže član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, promena je u vezi sa promenom vlasti i ulogom koju vicepremijer Aleksandar Vučić ima u toj priči.

"Ta pojava optimizma dovela je do toga da građani percipiraju da Vlada nešto ozbiljno radi protiv korupcije", istakao je Stojiljković i upozorio da, iako trećina građana misli da Srbija ide u pravom smeru, sa tim ne bi trebalo preterivati.

On je istakao da je korupcija u Srbiji postala veoma ozbiljan problem i da se može se reći da smo toliko utopljeni u nju da je postala način života.

"Sve dok ljudi misle da se korupcija isplati, ona neće biti iskorenjena", rekao je Stojiljković gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a, podsećajući na rezultate istraživanja prema kojem prosečan mito u Srbiji iznosi 205 evra. Prema tom istraživanju, u skoro svakom drugom slučaju korupcije učesnici su lekari.

Odgovarajući na pitanje kako sprečiti sitnu korupciju, pošto je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio da ni za nju neće biti tolerancije, Stojiljković je kazao da treba zatvoriti koruptivne kanale i to nadograditi sankcijama.

Istraživanje je pokazalo da građani smatraju da su najviše korumpirane političke stranke, zatim sve institucije pravosuđa - advokati, tužioci, sudije, kao i zdravstvo, dok je u svim drugim institucijama nivo korumpiranosti osrednji, naveo je on.

Stojiljković je rekao da građani traže drakonske kazne, ali da moraju da postoje i institucionalni mehanizmi koji će korupuciju sprečavati.

On je dodao da je "teško održati integritet ako treba, na primer, da zaposlite nekog svog". On je izrazio uverenje da će nova Strategija za suzbijanje korupcije biti mnogo bolja od prethodnih, koje su bile samo "komad papira".

"Nova Strategija omogućava da proveravamo na stotine institucija i minsitarstava i da svakoga možemo da pozovemo na razgovor i u krajnjem slučaju da zatražimo političku odgovornost", naveo je on.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs