11. 10. 2013

Mediji malo izveštavaju o korupciji

Beograd, 11.10.2013. (Beta) - Mediji u Srbiji intenzivno izveštavaju o korupciji, ali je o tim slučajevima uglavnom samo informišu, pokazuje izveštaj Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Borba protiv korupcije više je zastupljena u štampanim medijima nego na televizijskim stanicama, i o toj temi su najviše priloga i članaka imali televizija B92 i list Blic, navodi se u danas predstavljenom izveštaju.

Najviše se izveštavalo o zloupotrebama u javnom sektoru, a najzastupljeniji akter bila je Vlada Srbije, rekao je na konferenciji za novinare analitičar BIRODI Zoran Gavrilović.

Izveštaj je obuhvatio izveštavanje ukupno 12 televizijskih stanica i dnevnih listova - RTS, TV Pink, TV Prva, B92, Skaj plus, TV Vojvodina, Politika, Blic, Kurir, Večernje novosti, Informer i Naše novine u julu i avgustu.

"Osim činjenice da u medijima dominira informativni pristup, postoji fenomen senzacionalizma koji je zamenio istraživačko novinarstvo", rekao je Gavrilović.

On je izneo primer istraživanja o tome koliko su građani upoznati sa time za šta je optužen vlasnik Delte Miroslav Mišković i rekao da 30 odsto građana zna, ali da 60 odsto veruje da je kriv.

Gavrilović je rekao i da je u izveštavanju o korupciji više zastupljena policija i državni organi, nego advokati i osumnjičeni. On je rekao i da Radio-televizija Srbije, kao javni servis, malo vremena i prostora posvećuje temi korupcije, to radi na informativni način i češće se bavi korupcijom u inostranstvu nego u Srbiji.

"Budući da se zasniva na javnom finansiranju, RTS bi trebalo da ima u ovom polju vodeću ulogu, i da teme od javnog interesa ističe iznad ostalih tema", rekao je Gavrilović.

"Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je najpozitivnije zastupljen u medijima. Priča o sebi i hvali sebe, a novinari mu nisu postavljali kontrapitanja", dodao je Gavrilović.

Monitoring je počeo 1. jula i sprovodiće se do kraja godine, i do tada će biti predstavljena tri izveštaja, kao i završni izveštaj sa preporukama za unapređivanje izveštavanja medija.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs