18. 10. 2013

Uvodni skrining o nadzoru trošenja budžeta

Brisel, 18.10.2013. (EurActiv) - Zvaničnici i stručnjaci Srbije i Evropske komisije su 17. oktobra u Briselu razmotrili kako se ostvaruje finansijska kontrola u članicama Evropske unije i kakva ona treba da bude u Srbiji, kad se kroz pregovore o članstvu srpski zakoni u tom sektoru usaglase s pravnom tekovinom EU i zažive u praksi. Reč je o unutrašnjoj kontroli trošenja budžetskih i javnih sredstava, kao i spoljnom nadzoru finansija, rekla je agenciji Beta glavni pregovarač Srbije Tanja Miščević, koja je i šef tima u tekućim uvodnim „dubinskim analizama-skriningu" usaglašenosti srpskih i EU zakona.

Reč je poglavlju 32 pregovora, a glavni nosioci nadzora budžetskih izdataka su Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije, a Srbija za spoljnu kontrolu ima državnu revizorsku instituciju čiji su predstavnici danas bili u srpskom timu.

Na uvodnom „skriningu" o finansijskoj kontroli je razgovarano i o saradnji koju Srbija mora imati s agencijom OLAF, telom EU koje je zaduženo za nadzor trošenja novca iz fondova Unije koji se troši u Srbiji.

OLAF sada nadzire kako Delegacija Evropske unije u Beogradu upravlja sredstvima koja se Srbiji doznačuju iz evropskih fondova, ali će Srbija tu kontrolu sama morati da preuzme.

Uvodni „skrining" za poglavlje 32 je obuhvatio i kontrolu falsifikovanja novca, što će srpske vlasti morati da vrše zajedno s OLAF-om, objasnila je Tanja Miščević.

Valjano ustrojena finansijska kontrola provera trošenja javnog novca, ali je usmerena i na to da se spreči korupcija.

Tanja Miščević je predočila da je sve to važno ne samo kad je reč o centralnim ustanovama vlasti već i o finansijskoj kontroli lokalnih samouprava, gde se sliva i troši velika količina sredstava iz državnog budžeta i fondova EU.

Delotvorna finansijska kontrola je bitna i uslov je za monetarnu politiku, isto kao i za korišćenje sredstava koje će Srbija dobijati od EU za podršku ekonomskim i političkim reformama.

Srpski tim je u razmeni mišljenja s predstavnicima EK takođe predstavio kakvo je stanje s finansijskom kontrolom sada u Srbiji, čime je srpska strana već počela da se priprema da Komisiji u Briselu pruži odgovore o tome kakve institucije u tom sektoru postoje u Srbiji.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs