09. 07. 2013

Nivo percepcije korupcije smanjen, mito u porastu

Beograd, 09.07.2013. (EurAktiv, Beta) - Nivo percepcije korupcije u Srbiji u poslednje dve godine je smanjen, ali je značajno porastao procenat građana koji su davali mito, pokazuju rezultati istraživanja Globalni barometar korupcije 2012/13, koje je 9. jula predstavila Transparentnost Srbija.
 
Građani Srbije kao najkorumpiranije sektore društva vide partije, pravosuđe, javne službenike i zdravstvo a kao najmanje korumpirane verska tela i vojsku. Procene ukazuju da u Srbiji svake godine ima 600.000 slučajeva korupcije od čega se prijavi manje od 1%. U svetu je u prošloj godini svaka četvrta osoba dala mito.
 
Prema istraživanju, čak 55% građana Srbije smatra da je nivo korupcije u poslednje dve godine smanjen, dok je procenat građana koji su davali mito u poslednjih godinu dana povećan i iznosi 26%, a u porastu je i percepcija korumpiranosti pojedinih institucija.
 
"Najčešći razlog mita, prema odgovorima građana, jeste da bi se 'ubrzala stvar', dok je u 28% slučajeva reč o poklonima zahvalnosti", rekla je izvršna direktorka Transparentnosti Srbija Bojana Medenica.
 
Prema rezultatima istraživanja, više od polovine građana smatra da su najkorumpiraniji sektori društva političke stranke, pravosuđe, javni službenici i zdravstvo.
 
Za njima slede parlament, policija, mediji i sketor obrazovanja, dok su, po mišljenju građana, najmanje korumpirana verska tela i vojska.
 
Kako je rekla Medenica, spremnost da prijave korupciju izrazilo je 58% ispitanika. Od građana koji su rekli da ne bi prijavili korupciju, 61% je kao razlog navelo uverenje da se time ništa ne bi promenilo, što je Medenica ocenila "poraznim".
 
Prema rečima programskog direktora Transparentnosti Srbija Nemanje Nenadića, glavni zadatak u borbi protiv korupcije je da se građani uvere da će svaka prijava biti ispitana neselektivno.
 
"Po nekim procenama, svake godine imamo minimum 600.000 slučajeva korupcije, od čega je prijavljeno manje od 1%. Treba povećati broj prijavljenih slučajeva korupcije", rekao je Nenadić.
 
On je dodao da optimizam po pitanju suzbijanja korupcije u Srbiji stoji na "krhkim nogama" zbog toga što istraživanje pokazuje porast broja podmićivanja.
 
Na konferenciji za novinare rečeno je da istraživanje sprovedeno od 7. do 14. septembra 2012. na nacionalnom uzorku od više od 1.000 ispitanika pokazuje "naizgled neobične nalaze i trendove".
 
Prema rečima predsednika Transparentnosti Srbija Vladimira Goatija, rezultati istraživanja pokazuju "paradoks javnog mnenja".
 
"Građani nemaju uvek potpuno saglasne ili ostvarljive ideje, ili zagovaraju protivrečne stavove", rekao je Goati.
 
Kako je rečeno, taj paradoks se može objasniti jedino time da je utisak građana o opštem nivou korupcije zasnovan na činjenici da je u doba ispitivanja započeto nekoliko važnih istraga i da predstavlja više odraz nade u promenu stanja nego odraz stvarne situacije.
 
"U Srbiji postoji optimizam po pitanju borbe protiv korupcije po čemu je naša zemlja u vrhu u poređenju sa zemljama regiona", rekla je Medenica.
 
Prema njenim rečima, procenat građana Srbije koji smatraju da se Vlada efikasno bori protiv korupcije iznosi 23%, po čemu je naša zemlja iznad proseka Zapadnog Balkana koji je 18%.
 
Srednja ocena rada Vlade u borbi protiv korupcije za nijansu je bolja i iznosi 2,42 na skali od jedan do pet, u odnosu na 2,24 koliko je bila 2010. godine.
 
Istraživanje Globalni barometar korupcije sprovodi Transparensi internešenel (Transparency International) u saradnji sa agencijom Galup internešenel (Gallup International).
 
Globalno istraživanje TI pokazalo je da je u prošloj godini svaka četvrta osoba u svetu, odnosno 27% ispitanika, dala mito.
 
Davanju mita su najskloniji u Liberiji i Sijera Leonu, gde je 75% anketiranih navelo da je to uradilo u 2012, a najmanje u Australiji, skandinavskim zemljama, Kanadi, ali i Hrvatskoj i Gruziji, gde je mito dalo 5%.
 
Širom sveta 31% ljudi reklo je da je dalo mito u kontaktu s policijom i to je trend koji je beležen i prethodnih godina.
 
U pravosuđu je, na nivou proseka za 95 zemalja, 24% ispitanika širom sveta dalo mito, u zdravstvu 17% a u obazovanju 16%.
 
Kosovo i Makedonija su među zemljama u kojima je 15-19,9% ispitanika reklao da je dalo mito u 2012. godini dok je Bosna i Hecregovina uz Srbiju, Grčku i Tursku u grupi u kojoj je od 20% do 29,9% dalo mito.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs