29. 10. 2013

CG: Lekari crvene od korupcije

Podgorica, 29.10.2013 (Vecernje novosti) - Istraživanje pokazalo da i dalje postoji visok procenat korupcije u zdravstvu. Dve trećine ispitanih smatraju da zdravstveni radnici primaju ili traže mito.

Dve trećine ispitanika smatraju da u crnogorskom zdravstvu postoji korupcija, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Centar za monitoring (CEMI). Isto istraživanje pokazalo je da svega 11 odsto smatra da među zdravstvenim radnicima nema korupcije.

Najčešći oblik korupcije u zdravstvu, a ima ih dosta, jeste neformalno plaćanje, odnosno kada pacijent zdravstvenom radniku, van zvaničnih kanala, da novac za određenu uslugu. Alarmantan je podatak da je više od pet odsto ispitanika izjavilo da je tokom prošle godine makar jednom dalo mito, dok je oko 2,5 odsto to učinilo nekoliko puta.

U slučaju neformalnog plaćanja doktorima ili medicinskim sestrama, „tarifa" je već bila poznata od- ranije. Mito u novcu ili putem „čašćavanja" se najčešće daje hirurzima, ginekolozima, medicinskim sestrama ili izabranom lekaru.

Istraživanje je, međutim, pokazalo i da pacijenti plaćaju iako im to nije traženo.

- Zdravstvenog radnika je „častilo" čak 44 odsto ispitanika, iako to nije od njih traženo. Oko 53 odsto je „uslugu" platilo novcem, dok je 21,1 odsto navelo sitne poklone. Jedan od pacijenata je izjavio da je njegova majka za operaciju u Kliničkom centru dala 300 evra - navodi se u istraživanjeu CEMI.

Jedan od mogućih razloga neformalnog plaćanja su i duge liste čekanja na zdravstvene usluge. Što se na neki pregled duže čeka, veće su šanse za korupciju, odnosno imućniji pacijenti će platiti da ubrzaju postupak.

Iako je Klinički centar učinio sve da smanji liste čekanja, ovaj problem u nekim segmentima postoji, pa je više od sedam odsto pacijenata izjavilo da je na pregled kod lekara čekalo duže od tri meseca.Ministar zdravlja Miodrag Radunović, sa druge strane, smatra da je korupcija prisutna, ali u manjoj meri nego što se misli.

- Korupcije verovatno ima na svim nivoima. Ona je mnogo manja nego što je percepcija javnosti, ali je najvažnije kako sistemski da stanemo na put tome. Nije problem samo u neformalnim plaćanjima lekarima, ista pažnja treba da bude usmerena na odnos zdravstveni radnici - farmaceutski sektor - kazao je Radunović.

Vlada je, kazao je Radunović, preduzela niz mera u borbi protiv korupcije. Tako je otvoren besplatan telefon za anonimne prijave, a u zdravstvene ustanove postavljene su kutije za pritužbe građana. Imenovani su zaštitnici prava pacijenata koji su počeli sa radom pre dve godine.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs