Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Ostale aktivnosti

30. 03. 2009

ANEM PROJEKTI: PRAVNO ODELJENJE 2008.

Tokom marta 2009, ANEM završava devetomesečnu implementaciju projekta “ANEM Pravno odeljenje 2008”, čiju je realizaciju podržao Švedski Helsinški Komitet (Swedish Helsinki Committee- SHC). 

ANEM je, u saradnji sa advokatskom kancelarijom “Živković-Samardžić“, koja obavlja poslove njegovog Pravnog odeljenja, tokom sprovođenja projekta, usmerio svoje aktivnosti na nekoliko oblasti:

1. besplatna pravna pomoć za punopravne članice Asocijacije.

Zalažući se za jačanje kapaciteta svojih članica i njihovo poslovanje u skladu sa važećim propisima, ANEM je, uz podršku SHCa, omogućio svojim stalnim članicama besplatnu pravnu pomoć advokata. Stanicama je Pravno odeljenje pružilo usluge pravnih saveta i konsultacija iz različitih oblasti medijskog  i srodnih prava,  kao na primer: ostvarivanje prava na dozvole za emitovanje programa; privatizaciona i  postprivatizaciona pitanja; pitanja pravnih aspekata izveštavanja; oblast saradnje i zahteva prema regulatornim telima i kolektivnim organizacijama; usklađenost svakodnevnog rada stanica sa Zakonom o oglašavanju i drugim relevantnim zakonima, itd. Pored toga, stanicama je, kroz organizovanje radionice, omogućeno i da dobiju punu informaciju o pravnim aspektima Kodeksa ponašanja emitera, o obavezama i sankcijama koje proističu iz njega.

2. rad na poboljšanju položaja stanica 

Pored  značajne podrške i pomoći stanicama u procesu dobijanja dozvola, ANEM je, u saradnji sa advokatima, radio i na zaštiti prava njegovih članica od emitera koji nemaju dozvole i koji ih ugrožavaju ometanjem rada i damping cenama, kao nelojalna konkurencija. Osim konkretnih zahteva upućenih nadležnim organima za zatvaranje takvih stanica, ANEM je organizovao i press konferenciju, skrećući pažnju javnosti na ovaj problem, kako bi time uticao na efikasnost rada regulatornih tela. Pored toga, aktivnim radom na stvaranju i poboljšaju regulatornog okvira za rad medija, ANEM je doprineo poboljšanju položaja ne samo svojih stanica, nego i  ostalih emitera, naročito u odnosima sa regulatornim telima i kolektivnim organizacijama, na čemu nastavlja da radi i u buduće.
 
3. ostvarivanje prava na slobodu izražavanja

ANEM se kao Asocijacija zalaže za slobodu medija i slobodu izražavanja. Kroz brojna javna saopštenja, ANEM je reagovao u slučajevima povrede ovih prava, pravovremeno zahtevajući od nadležnih hitne reakcije i zaštitu nezavisnih medija od pritisaka koji ugrožavaju njihovu egzistenciju i njihov rad. Neka od tih saopštenja su rađena uz podršku drugih medijskih organizacija, sa kojima je ANEM u ovom periodu izuzetno razvio saradnju, sa idejom da je zajedništvo ključ za rešenje mnogih problema. Povrede sloboda medija su u ovom periodu na žalost, učestale, a pored slučajeva ugrožavanja pojedinačnih medija i novinarskih ekipa,  državni organi su, zaustavljanjem izbora članova Saveta RRA, značajno doprineli neostvarivanju prava i pogoršanju položaja medija. ANEM se, u saradnji sa drugim medijskim organizacijama, aktivno suprotstavljao ovakvom vidu političkog pritiska i mešanja u oblast medija i intenzivno radi na prevazilaženju ovog problema.
  
4.nastavak medijskih reformi, primena postojećih zakona i njihovo unapređenje  

Od 2002. godine medijska scena Srbije se nalazi u procesu reformi, koje se sprovode sa polovičnim uspehom. Dok su određeni delovi medijskog sektora uređeni  osnovnim zakonskim propisima (npr. Zakon o radiodifuziji, kao “krovni” medijski zakon), neke od oblasti ostaju i dalje potpuno neregulisane, poput satelitskog ili kablovskog emitovanja. ANEM je svojim javnim nastupima i predlozima i primedbama, radio na  poboljšanju postojećih zakona (Zakon o oglašavanju) i donošenju novih (Zakon o transparentnosti i nedozvoljenoj koncentraciji medijskog vlasništva). Međutim, praksa je pokazala da veliki problem predstavlja i nedosledna primena postojećih zakona, kao i nedostatak podzakonske regulative u pojedinim oblastima. Svestan ovakve situacije i zalažući se za punu afirmaciju medijskih reformi, ANEM je, u saradnji sa svojom advokatskom kancelarijom, nadležnim organima podneo odgovarajuće predloge za regulisanje pojedinih pitanja donošenjem podzakonskih akata, ali je i  inicirao doslednu primenu postojećih zakona, što je ostalo van pažnje javnosti.

ANEM je tako ostvario neke pomake, bitne ne samo za članice, nego i za ostale emitere, i to u sledećim oblastima:
• Regulisanje satelitskog emitovanja
• Izdvajanje emisione tehnike RTS-a (u svetlu predstojeće digitalizacije)
• Primena zakona o autorskim pravima.

Detalje predloga možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs