Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Ostale aktivnosti

20. 07. 2009

POSETE STANICAMA: PROŠIRENJE ANEM ČLANSTVA

usaid_srb.jpg
usaid_srb.jpg
usaid_srb.jpg

 

 

ANEM ima dugoročnu politiku proširenja članstva i daljeg jačanja uticaja Asocijacije. Na samom početku, Asocijacija je imala sedam članica, da bi nakon 2000. godine, taj broj porastao na preko 100. Nakon dodele dozvola za emitovanje, 95 ANEMovih članica legalno emituje svoj program, što čini oko jedne četvrtine svih dodeljenih dozvola. Asocijacija konstantno javno zastupa interese svojih članica, radeći na njihovom boljem pozicioniranju na medijskom tržištu, pred nadležnim organima i telima, kao i na stvaranju povoljnijeg regulatornog okvira, važnog za
poboljšanje medijskog okruženja.

ANEM i tokom 2009. godine, nastavlja svoju politiku proširenja članstva. Veći broj stanica u članstvu omogućava bolju održivost Asocijacije i jači efekat preduzetih akcija.

Kroz projekat „Proširenje ANEM članstva”, koji se sprovodi uz podršku USAIDa i IREX Srbije, ANEM je krenuo u obilazak lokalnih i regionalnih stanica, na različitim lokacijama u Srbiji. Od planiranih 18, predstavnici Sekretarijata su, u toku jula, obišli 13 stanica. Prethodni odabir ovih stanica, izvršen je od strane Upravnog odbora, na osnovu zahteva samih stanica ili po preporuci A-medije i drugih pouzdanih partnera ANEMa.

Obilazak je, pre svega, usmeren na pridruženo članstvo ANEMa, koje ima potencijal da preraste u punopravno članstvo, kao i na stanice koje do sada nisu bile deo ANEM mreže, a koje bi mogle da postanu kvalifikovani članovi Asocijacije.

Cilj poseta je da se, na licu mesta, procene tehnički, ekonomski i ljudski resursi ovih stanica, njihova programska koncepcija i opšta usklađenost sa ciljevima ANEMa.

Pored direktnog uvida, svaka posećena stanica popunjava upitnik, koji je pripremio ANEM Sekretarijat. Svaka poseta je praćena izveštajem, na osnovu koga će biti moguće što objektivnije oceniti ispunjenost uslova za članstvo u ANEMu.
 
Izveštaji o posetama, sa preporukama za eventualni prijem u članstvo, predaju se Upravnom odboru ANEMa, uz sumarni  izveštaj,  koji će biti sastavljen nakon završetka obilaska svih planiranih stanica. Upravni odbor će, na osnovu toga, proceniti s kojim stanicama će organizovati direktne razgovore, a nakon tih sastanaka, doneće odluku da li će neke od tih stanica primiti u pridruženo članstvo ili će Skupštini preporučiti prijem neke od njih u punopravno članstvo. Krajnja odluka u prijemu u punopravno članstvo, biće doneta na Skupštini ANEMa, planiranoj za kraj ove godine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs