Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Ostale aktivnosti

18. 09. 2009

DOKUMENTARNI TV SERIJAL „MLADA EVROPA“

ANEM je, u saradnji sa Slovačkom nevladinom organizacijom "Pontis Fondacija", obezbedio svojim stanicama besplatno emitovanje 3 dokumentarna filma o EU integracionom procesu država Višegradske četvorke (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska).  "Pontis Fondacija" je u saradnji sa RTV "B92" napravila ove filmove, kao deo šireg projekta "Višegrad za Evropsku Srbiju" koji je nastao zahvaljujući finansijskoj podršci International Visegrad Fund.

S obzirom na istorijsku bliskost ovih država sa Srbijom, autori navedenog projekta su smatrali da su  iskustva upravo ove četiri mlade evropske članice veoma važna za Srbiju, koja je tek na pragu evropskih integracija. Osnovna svrha ovih filmova je da srpskoj javnosti objasne i pokažu proces EU integracija bivših komunističkih država Višegradske četvorke. Filmovi sadrže razgovore sa političarima koji su direktno učestvovali u ovom procesu, kao i u pregovaranju sa Evropskom Unijom, ali i razgovore sa intelektualcima, analitičarima, kao i običnim ljudima: penzionerima, ljudima iz prosečne porodice i studentima. Tako su reforme koje su pratile proces integracija, u filmovima prikazane iz više perspektiva. Filmovi nastoje da predstave pozitivne i negativne strane ulaska ovih država u EU i ističu prednosti, ali takođe i poteškoće, koje su se odnosile na njihove ekonomije i građane.

Serijal čine 3 dokumentarna filma: Mlada Evropa - Slovačka; Mlada Evropa - Poljska i Mlada Evropa - Mađarska/Češka, a svaki traje po dvadesetak minuta. 

Beogradska premijera serijala bila je na kablovskom Info kanalu RTV B92. Kako nijedna nacionalna televizija nije prenosila serijal, nacionalna pokrivenost će se postići emitovanjem na lokalnim i regionalnim televizijama, ANEMovim stanicama, koje imaju pravo ekskluzivnog premijernog emitovanja u svojim gradovima. Serijal se emituje tokom septembra i oktobra 2009, na 27 ANEMovih lokalnih i regionalnih TV stanica i to: RTV Caribrod, Caribrod; RTV Kovačica, Kovačica; RTV Kragujevac, Kragujevac; RTV Kruševac, Kruševac; RTV Kuršum, Kuršumlija; RTV Mag, Obrenovac; RTV Mlava, Petrovac na Mlavi; RTV Nišava, Niš; RTV Prima, Bajina Bašta; RTV Sokobanja, Sokobanja; RTV Trstenik, Trstenik; RTV VK Kikinda, Kikinda; RTV Zaječar, Zaječar; TV Čačak, Čačak; TV Jedinstvo, Novi Pazar; TV Panovizija, Vršac; TV Pirot, Pirot; TV Valjevo, Valjevo; RTV M+, Mladenovac; TV Niška, Niš; TV Požega, Požega; TV Apolo, Novi Sad; RTV Pančevo, Pančevo; RTV Spektar, Sombor; TV Leskovac, Leskovac; TV Šumadija, Aranđelovac i RTV Kraljevo.

Ovde možete pogledati tekst o ovoj ANEMovoj aktivnosti koji se nalazi na sajtu Pontis organizacije

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs