Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

25. 05. 2011

Stanje u CG medijima teško

Podgorica, 25.05.2011. (B92) - Direktor međunarodne novinarske organzacije Reporteri bez granica za EU i Balkan Olivije Bazil ocenio da je medijska situacijau Crnoj Gori veoma teška.

Prema njegovim rečima, ekonomski i pravni ambijent u Crnoj Gori ne daje medijima priliku da ispune svoju ulogu nezavisnog posmatrača.

Olivijea sve više brine i situacija u kojoj su mediji, a posebno oni štampani, zbog čega smatra da bi EU trebalo više da se angažuje po pitanju poboljšanja ambijenta za medijske slobode.

"Osim nasilja i pretnji, sa čime se mediji povremeno suočavaju, ekonomski i pravni ambijent ne daje im priliku da ispune svoju ulogu nezavisnog posmatrača", kazao je direktor Reportera bez granica za EU i Balkan.

On je ukazao da je ekonomska situacija u medijima teška, da se ne zna ko su stvarni vlasnici medija, te da je poseban problem u Crnoj Gori tržište reklama jer "nije slobodno i transparentno".

Kao problem naveo je i činjenicu da većina novinara nema radne ugovore, "što ih ostavlja na milost i nemilost poslodavcima, zbog čega su i sami podložni samocenzuri i korupciji koje ima u medijima".

Olivije Bazil smatra de je Crna Gora jedna od država "u kojima se pravosuđe koristi za zastrašivanje medija" i u tom smislu naveo brojne tužbe protiv pojedinih medija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs