Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

15. 06. 2011

O "sumnjivom novcu" u medijima

Zagreb, 15.06.2011. (B92) - Savet za nacionalnu bezbednost Hrvatske danas će raspravljati sumnjivo stečenom novcu u medijima.

Hrvatsko novinarsko društvo očekuje razjašnjavanje vlasničke strukture vodećih medija u zemlji.

Premijerka Jadranka Kosor tražila je sazivanje sednice zbog različitih indicija da u medijima ima kapitala iz kriminalnog miljea, što je navela i u pismu predsedniku Ivu Josipoviću.

Josipović je novinarima rekao da je još u predizbornoj kampanji upozoravao da određeni mediji posluju nezakonito stečenim novcem, što su pokazale i neke istrage.

Hrvatsko novinarsko društvo u saopštenju za javnost je upozorilo da od sednice Saveta za nacionalnu bezbednost očekuju vidljive rezultate u podsticanju društvene, pravne, pravosudne i zakonodavne bitke protiv crnih fondova, kriminalnih privatizacija, torbarenja, isisavanja novca iz medija i korupcije u njima.

Kao glavni problem oni su istakli nedovoljnu transparentnost vlasništva u medijima.

I HND i javnost imaju nedoumice u pogledu prave vlasničke strukture gotovo svih vodećih dnevnih i nedeljnih listova u zemlji, ali i lokalnih medija, upozorava to novinarsko udruženje.

Jedan od sindikalnih čelnika Ozren Matijašević podneo je krivičnu prijavu protiv medijske kuće Europa Preš Holding zbog sumnjive
privatizacije i dokapitalizacijue splitske "Slobodne Dalmacije".

Hrvatska radiotelevizija navodi da je, prema nezvaničnim informacijama, policija nedavno pretražila taj splitski dnevnik i utvrdila nezakonite radnje.

U javnosti se poslednjih meseci često pominje navodno sumnjivo vlaništvo nedeljnika Nacional zbog čega je i grupa novinara tog lista nedavno napustila redakciju i pokrenula novi list.

Većinski vlasnik tog nedeljnika je Harald fon Zefrid, švajcarski advokat bez medijskog iskustva, pa se u javnosti spekuliše da je on u stvari list kupio za nekog drugog.

AI: Ograničeni napredak Hrvatske

Hrvatske vlasti su napravile veoma ograničen napredak u rešavanju ratnih zločina i procesuiranju odgovornih zbog čega je potreban dalji nadzor Hrvatske na putu ka Evropskoj uniji, navodi se u izveštaju koji je organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti Internešenel" poslala Evropskoj komisiji.

Kao glavne razloge, AI navodi neprimerenu reakciju hrvatske vlade na haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, pokrenut mali broj istraga u odnosu na broj zločina počinjenih nad Srbima u akcijama "hrvatske vojske "Bljesak" i "Oluja", neprocesuiranje nekadašnjih visokih hrvatskih funkcionera i oficira Vladimira Šeksa i admirala Davora Domazeta Loše, kao i etničko balansiranje procesuiranju ratnih zločina, odnosno mali broj proceuiranih Hrvata.

U izveštaju AI ističe da su hrvatske vlasti u sklopu pristupnog procesa Evropskoj uniji preuzele obavezu poboljšanja situacije oko rešavanja ratnih zločina, ali da to nije urodilo konkretnim, ciljanim i sistematskim akcijama u praksi.

AI smatra da zbog izjava vladinih zvaničnika nakon aprilske presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koje, kako je ocenjeno, otkrivaju nedostatak političke volje da se zločini procesuiraju, EU treba da nastavi da meri napredak koji će Hrvatska napraviti u procesuiranju ratnih zločina, i to ne na osnovu verbalnih izjava, nego konkretnih rezultata na terena.

Organizaciju brine i što izjave ključnih hrvatskih političara na međunarodnim forumima o predanosti rešavanju pitanja ratnih zločina nisu pretvorene u praksu, a primećuje se i da su neki vodeći političari uključeni u javne napade na sudove koji se bave ratnim zločinima, umanjujući time napore da se počinioci zločina kazne.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs