Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

18. 06. 2011

REFORMA MEDIJA PUT U EVROPU

Intervju: Tamara Čausidis, predsednica Sindikata novinara Makedonije

Beograd, 18.06.2011. (Pravda) - Mediji na balkanskom prostoru moraju proći pravu i iskrenu reformu, jer bez toga nema ni napretka društva na nekadašnjoj zajedničkoj teritoriji, koja gravitira ka EU - kaže za „Pravdu" Tamara Čausidis, predsednica Sindikata novinara Makedonije i jedan od delegata na Skupštini Evropske federacije novinara koja je prethodnih dana održana u Beogradu.

- Izvorište svih problema na medijskoj sceni nalazi se u kršenju osnovnih prava na rad, odnosno osnovnih prava zaposlenih. Vidim da je takva situacija gotovo istovetna i u drugim državama na eks-jugoslovenskom prostoru. Bila sam jedan od inicijatora osnivanja Sindikata novinara Makedonije, kao i Suda časti unutar Udruženja novinara upravo da bismo zaštitili osnovna prava za normalno bavljenje profesijom, jer ne možemo dopustiti da novinari budu ućutkani i uplašeni za svoju egzistenciju.

Koliko ima medija u Makedoniji?

- Imamo više od 70 TV stanica, sedam dnevnih novina i nekoliko nedeljnika i mesečnika, što je za državu veličine Makedonije izuzetno veliki broj medija. Toliki broj medija ne može da opstane i da posluje sa profitom, to je naprosto ekonomska logika. Onda se država na direktan ili indirektan način meša u njihovu uređivačku politiku i faktički ih kontroliše, jer su ti mediji na ivici rentabilnosti i zavise od države. Veliki je broj slučajeva rada „na crno" i mi se, kao novi sindikat, jer postojimo od decembra 2010, borimo za bolja prava novinara i zaposlenih u medijima.

Kako vidite medijsku sliku u Srbiji?

- Srpski mediji se menjaju i pronalaze u novonastalim okolnostima i turbulentnim vremenima, a svakako da ima mesta da se poboljšaju. Svi na Balkanu smo spojeni u jednom košu, i kada novinarstvu bude krenulo na bolje na jednom mestu, biće bolje i drugde.

Koliko je reforma medijske scene važna kao deo ulaska u EU?

- Izuzetno je značajna i Makedonija, koja Srbiji može da bude dobar primer. Mi čekamo mnogo duže od vas kandidaturu za EU, a kako stvari stoje, načekaćemo se još. Korenita reforma medija je presudna, jer bez nje nema članstva u EU, a upravo je stanje u medijima lakmus papir za demokratičnost jednog društva.

Kako ste zadovoljni saradnjom sa medijima iz drugih država bivše ugoslavije?
- Nas na ovim prostorima mnogo više toga povezuje nego što nas razdvaja, jer su nam teme skoro iste, a isti su nam i problemi. Samo u otvorenoj saradnji možemo unaprediti medijski prostor ovog dela Evrope, a takva zajednička saradnja je neminovna, budući da nam je svima, pre ili kasnije, mesto u Evropskoj uniji.

Bez slobodnih medija nema demokratije

Skupština Evropske federacije novinara završila je trodnevno zasedanje u Beogradu upozorenjem da medijske slobode na zapadnom Balkanu opadaju, i porukom da bez slobodnih medija nema ni demokratije. Među problemima medija, predstavnici EFJ su istakli netransparentnost vlasničke strukture, uticaj vlasti na medije i nedostatak istraživačkog novinarstva. EFJ podržava srpske novinare u borbi da prisile poslodavce u medijima na zaključivanje kolektivnih ugovora kojim će se garantovati prava zaposlenih.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs