Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

05. 09. 2011

Francuska vlada špijunira novinare?

Pariz, 05.09.2011. (Reporters without Borders, France 24, Media Centar Sarajevo) - Slučaj špijuniranja novinara Le Monde-a i pretnje smrću novinaru online novina Mediapart dovele su Francusku na udar kritika organizacija za slobodu medija.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske potvrdio je da je francuska tajna služba od kompanije Orange tražila podatke o telefonskim pozivima i kretanju novinara Gerarda Daveta, što ih je odvelo do anonimnog izvora njegove istraživačke priče o skandalu Bettencourt. Uprkos tvrdnjama predstavnika vlasti da je "nadzor" telefonskih poziva sasvim drugačiji od prisluškivanja, ovaj "skandal unutar skandala" je izazvao burne reakcije medijskih organizacija, koje smatraju da se zakoni o zaštiti anonimnosti izvora ne mogu kršiti proizvoljno, u cilju zaštite zvaničnika, i traže objašnjenja od Sarkozyjeve vlade.

Organizacija Reporteri bez granica je osudila i nedavne pretnje smrću novinaru francuskih online novina Mediapart, Fabrice Arfiju, koji radi na priči o povezanosti trgovaca oružjem sa napadima u Pakistanu, te postavila pitanje da li novinari u Francuskoj imaju slobodu istraživanja. "Špijuniranje novinara, sumnjive provale i sada pretnje smrću neprihvatljive su prakse i izgleda da ih vlasti počinju smatrati legitimnim načinima suzbijanja istraživačkog novinarstva", kaže se u saopštenju Reportera bez granica.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs