Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

14. 02. 2012

Kina ograničava strane TV programe

Peking, 14.2.2012. (B92, Tanjug) - Kineski medijski regulatori objavili su danas nova pravila kojima se zabranjuje emitovanje stranih televizijskih šou programa u udarnim terminima

Takva odluka je donesena u nastojanjima vlasti da podstaknu domaće programe.

Strane televizijske stanice ne smeju da imaju više od 50 epizoda, a vreme emitovanja uvezene serije ne sme da pređe 25 odsto ukupnog vremena koji je taj kanal posvetio emitovanju sličnih šou emisija, piše list "Čajna dejli".

Većina stranih televizijskih serija na kineskim kanalima su uvezene iz Hong Konga, Tajvana, Južne Koreje, Tajlanda i Indije.

Američki šou programi su, takođe, veoma popularni u Kini, ali se oni gledaju uglavnom preko Interneta ili na piratskim DVD, koji za male pare mogu da se nadju na ulicama većih gradova.

Prema saopštenju Državne administracije za radio, film i televiziju, kineskim TV stanicama je zabranjeno emitovanje stranih serija između 19.00 i 22.00 sata i ne smeju "intenzivno" emitovati šou programe iz samo jedne zemlje.

Kineskim televiziskim mrežama je, takođe, zabranjeno emitovanje neodobrenih programa koje su proizvele kompanije van Kine i strane serije koje sadrže nasilan i vulgaran materijal.

"Regulatorna tela širom zemlje moraju povećati nadgledanje stranih televizijskih šou programa koji se emituju na svim nivoima i povećati predviđene kazne za one koji prekrše pravila", navodi se u saopštenju.

List "Čajna dejli" navodi da su ova pravila uvedena "kako bi se zaštitili domaći kulturni proizvodi i... pomoglo stvaranje povoljne klime za šou programe koje će praviti kineske kompanije u zemlji".

Centralne kineske vlasti periodično nastoje da obuzdaju brojne televizijske kanale širom zemlje koji se povećano oslanjaju na strane popularne programe kako bi gledanošću privukli oglašivače, jer su državna davanja smanjena.

Kina je 2002. godine zabranila emitovanje tajvanske soup opere "Meteor Garden", strahujući da će dekadentni stil života koji u seriji vode članovi benda "F4" iskvariti mlade Kineze. Peking je tu seriju nazvao "elektronskim heroinom", podseća Rojters.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs