Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

07. 03. 2012

SEEMO poziva medije da sprovode rodnu ravnopravnost

Beč, 7.3.2012. (SEEMO, Beta) - Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) pozvala je povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, medije u južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi da povećaju učešće žena na vodećim upravljačkim pozicijama i garantuju im jednake plate sa njihovim muškim kolegama.

SEEMO je takođe pozvao medije da poboljšaju izveštavanje o pitanjima rodne (ne)ravnopravnosti, izbegavaju stereotipe i poštuju etičke standarde kada izveštavaju o ženama, posebno žrtvama nasilja.

Iako su neke nedavne studije nagovestile da su žene iz istočnoevropskih zemalja po zastupljenosti u redakcijama i na uredničkim mestima skoro izjednačene sa muškarcima, ipak na najvišim menadžerskim pozicijama u medijima i dalje prednjače muškarci.

SEEMO navodi da su primetne i velike razlike u prisutnosti žena na menadžerskim pozicijama od zemlje do zemlje - u nekima žene zauzimaju u velikom broju te pozicije, u drugima ih na njima uopšte nema.

Medijska organizacija jugoistočne Evrope ukazuje i da se mlade novinarke ponekad koriste u televizijskim medijima da privuku gledaoce "više zbog svog izgleda nego sposobnosti".

"Pozivam sve medije da poštuju rodnu jednakost na svim nivoima, ali i vlasnike medija i menadžere da stalno organizuju obuke za novinare o temama povezanim sa rodnom ravnopravnošću", rekao je generalni sekretar SEEMO, Oliver Vujović.

On je ukazao da pitanje rodne ravnopravnosti, a naročito rodno motivisanog nasilja ne treba da bude tretirano u tabloidskom maniru i pozvao na ozbiljno istraživanje, izveštavanje i debate.

"Mediji i organizacije civilnog društva su ključni činioci za bavljenje ovim i drugim rodno osetljivim temama. Obuku treba da prolaze i ženski i muški novinari", naveo je Vujović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs