Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

17. 04. 2012

Najbolje od novinarstva: Dodijeljene Pulitzerove nagrade

Njujork, 17.4.2012. (Radio Slobodna Evropa) - Na sveučilištu Columbia u New Yorku objavljena su imena dobitnika prestižne Pulitzerove nagrade za 2012., koja se dodjeljuje u 14 novinarskih i 7 umjetničkih kategorija. Ove godine nagrada prvi put nije dodijeljena za beletristiku, prenosi Hina.

U kategoriji javne službe nagrađen je list The Philadelphia Inquirer za istraživanje raširenog nasilja u gradskim školama. Novinari lista The Tuscallosa iz Alabame nagrađeni su za izvještavanje o udarnoj vijesti za poduzetno pokrivanje smrtonosnog tornada korištenjem društvenih medija i tradicionalnih oblika izvještavanja u pružanju ažuriranih podataka u realnom vremenu, pomaganju u pronalasku nestalih osoba, te iznošenju dubinskih analiza događaja čak i nakon što je prekid dovoda struje prisilio taj list na tiskanje u udaljenoj tiskari.

Za istraživačko novinarstvo nagrađeni su novinari Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eileen Sullivan i Chris Hawley iz agencije Associated Press koji su razotkrili program špijunaže newyorške policije. Za pojašnjavajuće izvještavanje nagrađen je novinar David Kocieniewski iz The New York Timesa.

​Pulitzer za lokalno izvještavanje pripao je Sari Ganim i članovima novinarske ekipe The Patriot-Newsa iz Harrisburga u Pennsilvaniji za hrabro razotkrivanje i stručno pokrivanje eksplozivnog seksualnog skandala u saveznoj državi Pennsilvaniji u koji je bio umiješan bivši nogometni trener Jerry Sandusky.

Za nacionalno izvještavanje dobitnik je David Wood iz Huffington Posta za nepokolebljivo istraživanje fizičkih i društvenih izazova s kojima se suočavaju američki vojnici teško ranjeni u Iraku i Afganistanu. Za reportažu je nagrađen Eli Sanders iz tjednika The Stranger iz Seattlea u Washingtonu.

Pulitzer za pisanje uvodnika ove godine nije dodijeljen. Za karikaturu uz uvodnik nagrađen je Matt Wuerker iz američke političke novinske orqanizacije POLITICO za uvijek svježe i zabavne karikature. Fotograf Massoud Hossaini iz francuske novinske agencije Agence France-Presse (AFP) nagrađen je za dirljivu fotografiju uplakane djevojčice nakon napada bombaša samoubojice u prepunom svetištu u Kabulu, a Craig F. Walker iz The Denver Posta za suosjećajnu fotografsku kroniku časno otpuštenog ratnog veterana suočen s teškim PTSP-jem nakon povratka u domovinu iz Iraka.

U umjetničkim kategorijama, Pulitzera za dramu dobila je američka dramatičarka i spisateljica Quiara Alegria Hudes za dramu Water by the Spoonful. Prošle godine preminuli povjesničar i profesor na newyorškom Sveučilištu Columbia Manning Marable dobitnik je ovogodišnje Pulitzerove nagrade za povijest za povijesnu biografiju borca za ljudska prava Malcoma X-a.

Nagrada za životopis pripala je Johnu Lewisu Gaddisu za djelo "George F. Kennan: An American Life".

Pulitzera za poeziju dobila je Tracy K. Smith. Za publicistiku je nagrađen Stephen Greenblatt za djelo "The Swerve: How the World Became Modern".

Pulitzer za glazbu dodijeljen je Kevinu Putsu za dirljivu operu "Silent Night: Opera in Two Acts".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs