Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

22. 10. 2012

Turska svetski rekorder po broju novinara u zatvorima

22.10.2012. (Beta) - Turska je svetski rekorder po broju novinara u zatvorima, navodi u danas objavljenom izveštaju međunarodni Komitet za zaštitu novinara i kritikuje Ankaru zbog "jedne od najvećih operacija gušenja slobode štampe u skorijoj istoriji".

Na osnovu analize svakog pojedinačnog slučaja, ta nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, identifikovala je 76 novinara koji su u Turskoj bili u zatvorima 1. avgusta, od čega je "zatvaranje najmanje 61 u direktnoj vezi sa njihovim objavljenim tekstovima ili sa prikupljanjem informacija".

Okolnosti hapšenja preostalih 15 novinara manje su jasni i zahtevaju dublju analizu, navodi Komitet.

Imajući u vidu taj broj, "u Turskoj se u zatvoru nalazi više novinara nego u drugim represivnijim državama, uključujući Iran, Eritreju i Kinu", konstatuje se u izveštaju.

Komitet ocenjuje da je "Vlada (turskog) premijera Redžepa Tajipa Erdogana sprovela jednu od najobimnijih operacija gušenja slobode štampe u skorijoj istoriji".

Pored hapšenja novinara pod izgovorom borbe protiv terorizma, Komitet kritikuje i "taktike vršenja pritiska radi uvođenja autocenzure" u redakcijama.

Po izveštaju, oko 70 odsto zatvorenih novinara goni se zbog navodnih veza sa kurdskim pobunjenicima, pod optužbom za "pripadnost terorističkoj organizaciji".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs