Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

22. 10. 2012

Sloboda medija je osnova demokratije

Budva, 22.10.2012. (Tanjug) - Sloboda medija je jedan od osnovnih elemenata demokratija i Evropske unije, a tačne i pouzdane informacije su od vitalnog značaja za društva u regionu koja prolaze kroz fazu političke i ekonomske transformacije, ocenjeno je danas na otvaranju 6. Medijskog foruma jugoistočne Evrope u Budvi.

Organizator dvodnevnog skupa je Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), a forumu prisustvuje više od 150 učesnika iz 20 zemalja, među kojima i predstavnik Novinske agencije Tanjug.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je na otvaranju foruma da sloboda mišljenja i izražavanja, primanja i saopštavanja informacija, bez mešanja javnih vlasti, predstavlja temeljno ljudsko pravo.

On je istakao da je potpuna garancija slobodne javne reči jedan je od preduslova ostvarivanja koncepta otvorenog društva, a što jasniji odnos medija, zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i građana u državama regiona samo može da intenzivira taj proces.

Moramo da stvorimo uslove da naši mediji postanu instrumentom demokratske kontrole vlasti. Da budu jednako dostupni svim subjektima i svedok svih društvenih događaja. Njihova brojnost i demokratičnost, uz pune zakonom utvrđene garancije njihove slobode u svim državama Jugoistočne Evrope, mora biti temeljna vrednost, kazao je Vujanović.

Prema njegovim rečima, centralna misija medijskih sistema je da služe potrebama i interesima građana i ukupne javnosti.

Glavni cilj, svima nama, treba da bude zaštita sloboda i prava grasjana, a posebno slobode izražavanja, garantovana na nivou najviših međunarodnih standarda ljudskih prava. Zato je poštovanje slobode medija i sprečavanje zloupotrebe medija kapitalno važna obaveza ne samo države, nego i društva u celini, kazao je crnogorski predsednik

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs