Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

05. 11. 2012

Grčka: novinari otvorili nedelju štrajkova

Atina, 5.11.2012. (B92, Tanjug) - Grčki novinari otvorili su nedelju štrajkova u Grčkoj, uoči predstavljanja novog vladinog paketa štednje grčkim parlamentarcima.

U Grčkoj vlada "medijski mrak" pošto su novinari štampanih i elektronskih medija stupili u 24-časovni štrajk, uoči sutrašnjeg generalnog štrajka u organizaciji glavni grčkih sindikata javnog i privatnog sektora.

Obustavi rada danas su se novinarima pridružili i transportni radnici pa je metro u Atini zatvoren, taksisti su stupili u štrajk i samo jedna tramvajska linija obrće se u prestonici što ozbiljno remeti saobraćaj, prenela je agencija AFP.

Glavni grčki sindikati javnog i privatnog sektora najavili su danas 48-satni štrajk protiv vladinog predloga i da je u planu protestna šetnja centrom Atine. Naime, sindikat državne elektrodistribucije DEI najavio je ulazak u generalni štrajk od večeras, a sindikati GSEE i privatni sindikat ADEDI pridružju se opštoj obustavi rada u utorak i sredu širom zemlje.

Vozači autobusa se očekuje da će se pridružiti štrajku sutra čime će biti u potpunosti obustavljen javni prevoz u Atini, a biće zaustavljene i trajektne linije s okolnim ostrvima u narednih 48 sati. Tri sata obustave rada za sutra je takođe najavljeno od kontrolora letenja.

Grčka vlada predstaviće danas parlamentu novi paket štednje, predlog koji mora da dobije podršku grčkih poslanika, pred najavljenu sedmicu štrajkova širom zemlje.

Parlament bi trebalo da glasa u sredu o predlogu paketa štednje vrednom 13,5 milijardi evra koji se odnosi na smanjenje troškova i povećanje poreza uz mere koje bi olakšale preduzećima zapošljavaje i otpuštanje radnika, prenela je agencija Rojters.

Usvajanje predloga reformi i budžeta za 2013. od presudnog je značaja za deblokiranje 31,5 milijardi evra pomoći Medjunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije za spasavanje grčke privrede, koji je "na čekanju" od maja ove godine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs