Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

20. 11. 2012

Može li radna grupa o medijima bez novinara

Podgorica, 20.11.2012. (Radio Slobodna Evropa) - Podatak da u radnoj grupi za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji u oblasti informatičko društvo i mediji među 37 članova nema novinara, izazvala je prije nekoliko dana oštre reakcije u medijskoj zajednici.

Kako pregovarati o medijima sa EU bez glasa struke, bila je ključna zamjerka i prigovor predstavnika medijske scene.

Priprema za pregovore o poglavlju koje se odnosi na oblast informacionog društva i medija u početnoj fazi okuplja predstavnike resornog ministarstva, a kako su naveli iz kabineta ministra Vujice Lazovića, posebni pozivi poslati su institucijama čije je članstvo smatrano značajnim, shodno tematici poglavlja 10 koje pokriva tri oblasti - elektronske komunikacije, usluge informatičkog društva i audio-vizuelnu politiku.

Iz Ministarstva za informaciono društvo su pozive za učešće u radu grupe uputili i civilnom sektoru čiji su predstavnici našli mjesto u grupi. Poziv je upućen i RTCG.

Ono što javnost nije do danas znala jeste da je i poziv za udruženja i novinarske asocijacije da se uključe u rad radne grupe bio otvoren.

"Želim da naglasim da nijedno udruženje novinara, novinarski savjeti, Samoregulatorno novinarsko tijelo ili bilo koje drugo udruženje nije odgovorilo na taj poziv", kaže Ružica Mišković, predsjednica Radne grupe za pregovore sa EU.

Dugogodišnji novinar i pomoćnik direktora Agencije za radio-difuziju Momčilo Stojanović ne smatra učešće novinara presudnim za oblast o kojoj se pregovara.

"Meni je u radu radne grupe prioritet rezultat. Mislim da je radnu grupu trebalo struktuirati tako da ona ima članove koji su u mogućnosti da kvalitetno odrade taj posao. Iskreno, meni je poptuno u drugom planu sastav, u smislu da li ima inžinjera, novinara i tako dalje. Logično bi bilo da ako je problematika medija, da ima novinara i urednika, ali kod nas se puno puta do sada pokazalo da to nije neophodan uslov. U suštini cijela ova priča nije nešto što po mom mišljenju zaslužuje neku grozničavu pozornost javnosti", ocjenjuje Stojanović.

Nije samo tehničko pitanje

U Ministarstvu za informaciono društvo smatraju da se digla nepotrebna medijska buka u vezi sa pitanjem članstva novinara u radnoj grupi za pripremu pregovora za oblast informaciono društvo i mediji. To je isključivo tehnički posao tvrde u ministarstvu.

"Činjenica jeste da su to tehnička pitanja, a da su pitanja koja su negdje interesantnija novinarima, u smislu neke političke priče dio poglavlja 23. Ja sam konsultovala pregovarače iz tog poglavlja baš zato što mi prosto nijesmo bili u prilici da šaljemo posebne, zvanične pozive novinarima. To ne bi bilo korektno prema ostalim članovima radne grupe koja bi se onda pretvorila u radnu grupu samo novinara", objašnjava Ružica Mišković.

Susjedna Hrvatska na ljeto naredne godine postaće članica EU i već je prošla put pregovora pred kojim se sada nalazi Crna Gora.

Hrvati su u poglavlju 10 pregovarali sa EU o oblasti informacionog društva i medija. U njihovoj radnoj grupi je tada bilo pet predstavnika novinarskih udruženja i sindikata novinara. Među njima je bio i Željko Matanić iz Hrvatske udruge radija i novina koji za RSE kaže da se o medijima u Hrvatskoj nije moglo pregovarati bez učešća struke.

"Jer usklađivanje sa pravnom tekovinom EU nije samo tehničko pitanje. U cijelom nizu zakona koji reguliraju područje kako elektronskih tako i tiskanih medija treba urediti sadržajni dio i uskladit ga upravo sa tim tekovinama EU, a o tome svoje meritorne prijedloge, sugestije mogu dati samo ljudi koji rade taj posao, dakle novinarska struka, novinari", kaže Matanić.

Model po kojem su Hrvati riješili pitanje modela učešća novinara u pregovorima je isti onaj koji su primijenili u crnogorskom ministarstvu za informaciono društvo.

"Mi smo sve to propratili. Prosto su Hrvati uključili medije i sve je to i kod nas na isti način bilo pokriveno, kroz medijske savjete i udruženja. Znači, da ni kod njih nije bio poslat direktan poziv nekoj novinarskoj kući", ističe Ružica Mišković.

U Ministarstvu za informaciono društvo ostavili su prostor za aktivnije učešće novinara u fazi analitičkog pregleda i ocjene usklađenosti zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, kao i u kasnijim fazama u pregovaračkom procesu sa EU.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs