Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

08. 03. 2013

RTCG: Napravili smo pomak, izazovi su digitalizacija i finansije

Podgorica, 08.03.2013. (Vijesti.me) - U Radio televiziji Crne Gore su u prethodnoj godini napravljeni vidni pomaci, ocenila je pomoćnica generalnog direktora RTCG, Valentina Šćekić.

Ona je na regionalnoj konferenciji "Javni servis i građani" kazala da javni servis treba da bude katalizator sveobuhvatnog razvoja jedne zemlje i demokratizacije društva, pa je i cilj konferencije njegovo jačanje. 

"Konferencija je prilika da se prezentuju iskustva i praksa iz zemalja regiona i da se otvore teme o odnosu javnog servisa i građana: zašto je taj odnos značajan, kako se može unapediti, kako se može upravljati tim odnosom i zašto je značajno brendiranje javnog servisa", istakla je ona. 

Šćekić je objasnila da je RTCG unapredila odnos sa građanima, prvenstveno osnivanjem multimedijalnog centra, odjeljenja za promociju i pokretanjem novog portala "koji ima za cilj upravo da pospeši interaktivnost javnog servisa sa građanima i civilnim sektorom". Ona je naglasila da je u 2012. godini poverenje u program RTCG poraslo sa 18 na 26 odsto, a i da je, u odnosu na jun 2011., učešće u gledanosti u decembru 2012. godine povećano na 16 procenata. 

"Dakle napravljeni su vidni pomaci, međutim mi smo svesni da još toga dosta treba da se uradi i glavni izazov u 2013. godini biće finansijska održivost i digitalizacija javnog servisa", istakla je ona. 

Zajednica jednakih 

Prema rečima generalne direktorice EBU-a (European Broadcasting Union), Ingrid Deltenre, RTCG je uvaženi član te zajednice - zajednice jednakih televizija. 

"Bez obzira na veličinu zemalja koje su naše članice i njihovo bogatstvo, mi imamo neke zajedničke teme, a jedna od važnih jeste kako uspostaviti dobre odnose sa građanima", ocenila je ona. 

Deltenre je objasnila da su aspekti dobrog odnosa sa građanima kreativni, sveži programi, nezavisnost od političkog uticaja, kao i dovoljno finansijskih sredstava za proizvodnju dobrih sadržaja. 

Ipak, konferencija za novinare povodom ove regionalne konferencije, prekinuta je zato što je u zgradi RTCG nestala struja. 

Domaćin konferencije "Javni servis i građani" je Radio televizija Crne Gore, a realizuje se u partnerstvu sa Evropskom unijom, EBU-om i OEBS-om. Regionalna konferencija je organizovana u okviru EBU-EU "Projekta za pomoć zemljama pristupnicama EU", a njeni učesnici su predstavnici javnih servisa Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Kosova, Srbije i Vojvodine. Takođe, učesnici su i predstavnici gostujućih zemalja - Moldavije, Gruzije, Ukrajine i Jermenije. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs