Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

03. 06. 2013

Protest makedonskih novinara zbog hapšenja kolege

Skoplje, 03.06.2013. (E-novine) - Makedonski novinari organizovali su u petak u Skoplju protest povodom hapšenja kolege Tomislava Kežarovskog, koji je 28. maja lišen slobode, jer je navodno otkrio identitet zaštićenog svedoka, za koga se kasnije otkrilo da je bio lažni svedok u jednom sudskom procesu.

Makedonska policija je u akciji koju je u utorak sprovela na području Skoplja i Velesa, uhapsila devet lica, među kojima su jedan sudija, dvojica bivših sudija i novinar dnevnog lista Nova Makedonija Tomislav Kežarovski. Skopski mediji su javili da je akcija povezana sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka u slučaju naručenog ubistva starca u selu Oreše.

Kolege Tomislava Kežarovskog ukazuju na to da je novinar uhapšen na skandalozan način, uz primenu sile i pred njegovom maloletnom decom, iako se nije opirao.

Jedino pitanje koje je istražni sudija pitao Kežarovskog je bilo da otkrije izvor za njegov tekst objavljen pre pet godina, 2008. godine u listu Reporter 92, koji više ne postoji. Kežarovski je uhapšen navodno zato što je otkrio identitet zaštićenog svedoka, za kojeg se kasnije otkrilo da je lažni svedok, navodi se na Facebook stranici "Novinari i građani u odbrani prava na slobodno informisanje".

Sam svedok je u javnom obraćanju priznao da je dao lažnu izjavu, jer je bio primoran od policije.

Za ubistvo Laze Milošeskog iz veleskog sela Oreše na po 12 godina zatvora osuđeni su Ordan i Ljupčo Đorđievski iz Skoplja, koji su ubistvo počinili za novac po nalogu Đoreta Petrovskog sa Floride.

Presuda je u dva navrata ukidana zbog nedostatka dokaza i vraćana na početak. Krajem marta su sva trojica, braća Đorđievski i Petrovski, oslobođeni krivice.

Makedonski novinari organizovali su protest u petak u podne ispred Krivičnog suda u Skoplju, instituciji koja je odredila 30-to dnevni pritvor Kežarovskom.

Makedonski novinari naglašavaju da je situacija povodom medijskih sloboda u toj zemlji zabrinjavajuća i traže hitno puštanje njihovog kolege iz pritvora.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs