Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

12. 06. 2013

Slom medija u Grčkoj

Atina, 12.06.2013. (Balkan magazzin) - Vlada Grčke u "ratu" sa novinarima, gasi se državna radio-televizija. Tri TV kanala, nekoliko radio stanica i internet usluga prestali su sa radom od ponoći u utorak.

Od početka ekonomske i političke krize u Grčkoj više puta su  novinari pisanih i elektronskih medija organizovali  jednodnevne i višednevne proteste zbog smanjenja plata, otpuštanja, gašenja medija i gušenja medijskih sloboda. Više hiljada novinara solidarisalo se više puta sa vodećim sindikatima oko mera vlade i pritisaka EU i MMF. Mediji i novinari dele sudbinu građana Grčke i obaveštavaju o stanju u državi uz sindikalne proteste esnafskih organizacija.

Vlada Antonisa Samarasa je rešila da "u ime štednje" disciplinuje novinare gašenjem državne radio i TV stanice.  Predstavnik vlade Simos Kedikoglu rekao je da će radio i televizijski signali grčke radiodifuzne korporacije ERT biti ugašeni a oko 2.500 zaposlenih će biti suspendovano dok se emitovanje ponovo ne pokrene. Tri TV kanala, nekoliko radio stanica i internet usluga prestaju sa radom od ponoći u utorak. Po oceni vladinog predstavnika  ERT je bio "rasipnički raj".

"Državni udar" u državnim medijima

Sindikat javnog sektora Adedi, zatvaranje državnih medija je proglasio državnim udarom. Ove mere  nisu toliko ekonomske koliko "disciplinske", da bi sprečili ili onemogućili da državna RTV u  Grčkoj govori i piše suprotno od stavova vlade.

Treba da se podseti da je do početka krize postojalo 11 tv kanala, 71 radio stanica i više od 22 dnevna lista. Od 2010. godine oko 30 odsto novinara u Grčkoj ostalo je bez posla a niz novina su ugašene poput Elefterotipije, Kosmosa, Ependitija i drugih listova. Grčka javnost i mediji su pod velikim pritiskom  vladajućeg establišmenta a privatne RTV stanice moraju da medijski "taktiziraju" da se ne bi našle pod udarom vlade i državnih mera.

Do sada su u više navrata štrajkovali novinari državne RTV ERT koji se sada nalaze pred otkazom. Više štrajkova medija i RTV stanica bili su u znak solidarnosti sa vodećim sindikatima u Grčkoj. Da podsetimo da su proteklih meseci bili u štrajkovima novinska agencija ANA-MPA, radio stanica Atina 98,4 FM, Kanali 1 - 90,4 FM i Epikinonia FM, kao i televizijski kanal Parlament. Sindikat grčkih novinara više puta tražio je  potpisivanje kolektivnih ugovora kao i obustavljanje otpuštanja u radiju Atina 98,4 FM i zaštitu za nezavisnog rada novinara.

Ugrožena javnost i demokratija

Grčki novinari štrajkovali su više puta zbog reforme socijalnog osiguranja. Evidetno je da su vladine mere drakonske i nisu u funkciji štednje već smanjenja javne kritike i forma kontrole javnosti u interesu politike Samarasove vlade i nametanja poslušnosti prema MMF, EU i ECB za spovođenje mera štednje koje su - sada i po samim izvorma iz MMF i EU - bile pogrešno postavljene. Kada novinari i mediji postaju žrtve restrikcija u  masovnom obimu, to ukazuje da je nivo demokratskog potencijala grčke vlade i društva na niskom nivou. Kome, zapravo, smeta ERT ako ne pre svega vladajućoj oligarhiji. Takva politika podstiče pojavu autoritarnosti, kršenja ljudskih prava i slobode medija i državu dovodi do opasnosti od političkih i širih socijalnih konfrontacija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs