Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

13. 06. 2013

OEBS: U Turskoj ugrožena sloboda medija

Beč, 13.06.2013. (Politika) - Hapšenje novinara negativno utiče na turske medije koji su tokom antivladinih protesta ovog meseca sprovodili samocenzuru, a sloboda govora je ugrožena i u drugim zemljama, uključujući države Balkana, ocenila je predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović.

Ona je ukazala da se u Turskoj 67 novinara nalazi u zatvoru, što je najveći broj uhapšenih novinara od 57 zemalja članica OEBS-a.

"Ne mogu da razumem da je toliko novinara u Turskoj označeno kao potencijalni teroristi, kazala je ona podsećajući da je mnogo novinara uhapšeno upravo na osnovu zakona o terorizmu, preneo je Rojters.

Prema njenim rečima, sloboda medija i govora u Turskoj nije ugrožena, već narušena.

Ona je ocenila da je situacija generalno zabrinjavajuća i u drugim područjima koje pokriva OEBS.

"Nema ni pokušaja da se olakša pritisak na internet ili uvede zakon kojim bi se ojačala sloboda govora, naprotiv, upozorila je je ona.

S tim u vezi Mijatović je posebno pomenula Azerbejdžan, Belorusiju, Rusiju, centralnu Aziju i države Balkana.

Ona je međutim takođe izrazila zabrinutost zbog događaja u SAD, gde su prisluškivani telefoni agencije AP, kao i Velikoj Britaniji gde su političke partije postigle dogovor o novom sistemu za regulisanje medija.

Što se tiče turskih medija Mijatović je ukazala da oni nisu izveštavali o nemirima i da su prikazivali su potpuno drugačiju sliku, ocenjujući da je to bila samocenzura. Radi se najverovatnije o zastrašivanju koje traje već godinama i negativnom uticaju saznanja da mogu preko noći da dospeju u zatvor i da budu pritvoreni i optuženi, kazala je ona.

Mijatović je negirala tvrdnje turskih vlasti da su uhapšeni novinari počinili ozbiljna krivična dela, kao što su članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs